Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je današnjim zasjedanjem Vijeća nacionalne sigurnosti Turske u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Foto: Anadolu Agency | Turska pruža podršku libanskom narodu

Vijeće nacionalne sigurnosti Republike Turske naglasilo je kako će ova zemlja stati uz Liban i njegov narod u odgovoru na "nehumane" napade Izraela u kojima je ubijeno više od 1.100 ljudi i raseljeno više desetina hiljada u manje od dvije sedmice.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je današnjim zasjedanjem Vijeća nacionalne sigurnosti Turske u Predsjedničkoj palati u Ankari, a nakon sjednice objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da "odluka Izraela da generalnog sekretara UN-a proglasi "personom non grata" i zabrani mu ulazak u zemlju osuđena je kao posljednji primjer izraelskog bezakonja".

''Naglašeno je da, uz odlučne napore Turske da zaustavi genocid s kojim se palestinski narod suočava godinu dana pred očima svijeta i postigne trajni prekid vatre i mir u Palestini bez odlaganja, postoji i potreba održati međunarodne napore. Upućen je poziv svim odgovornim akterima, posebno Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, da poduzmu hitne mjere kako bi spriječili izraelske napade, koji imaju za cilj širenje sukoba izvan palestinskih teritorija na Bliski istok", dodano je.

Vlada je navela da će se aktivnosti na neutralizaciji terorističkih organizacija u Siriji nastaviti neprekidno i da se neće tolerisati svi planovi koji mogu naštetiti nacionalnoj sigurnosti.

Bit će intenzivirani napori za rješavanje sukoba u zemlji u skladu s interesima i očekivanjima regiona i sirijskog naroda, naglašeno je.

Još jednom je naglašen značaj koji pridaju sigurnosti, miru i prosperitetu bratskog iračkog naroda.

Sigurnosno tijelo je saopštilo da neće biti dozvoljeno da se iskorištavaju iskreni pristup Turske i njeni napori da razvije okvire saradnje u cilju uspostavljanja trajne stabilnosti i mira na Mediteranu i Egejskom moru.

Naglašeno je da je postupanje s razumom i mudrošću najbolji način djelovanja.