Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pripremite ga na poseban način: Trik za najsočniji kuhani krompir

Preuzmite sliku

Mekan, sočan i kremast kuhani krompir postat će vaš omiljeni prilog nakon što ga pripremite na jedan sasvim poseban način

Kuhani krompir ponekad može biti dosadan, a ako uz to još niste usavršili svoju tehniku kuhanja krompira, može vam ispast i presuh. Iz tog razloga ga najčešće pretvaramo u pire ili dovršavamo na tavi. Da biste pripremili posve drugačiji, najukusniji kuhani krompir nisu vam potrebne nikakve posebne sprave niti namirnice.

Dovoljni će biti tek krompir, bijeli luk, lovorov list, maslac, sol i papar. U obzir naravno dolaze i bilo koji drugi začini kojih se sjetite i koje vaše nepce voli.

U vodu stavite cijeli manji ili nasjeckani veći krompir, dodajte mu jedan režanj bijelog luka, jedan lovorov list, nekoliko zrna crnog papra i po želji druge začine. Dodajte hladnu vodu, začinite ju sa soli i stavite da se kuha na srednjoj vatri. Znat ćete da je krompir gotov tako da u njega zabodete viljušku ili čačkalicu. Unutrašnjost mora biti meka, no pazite da ga ne prekuhate kako se krompir ne bi raspao.

Kada je kuhan, ocijedite ga i izvadite sve dodatke koji su se kuhali uz krompir. Prepolovite krompir dok je još vruć i dodajte mu dvije do četiri kašike maslacasobne temperature, pa dodatno začinite soli i biberom.

I to je to! Za mekan, podatan i sočan prilog potrebna je tek mala intervencija u klasičnu pripremu kuhanog krumpira, a upravo ona donijet će sjajne promjene koje će vas u potpunosti osvojiti. (gastro.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,