Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li probali bosanski ćevap? Staro tradicionalno jelo koje se pravi od ostataka pogače

Preuzmite sliku

Popularno

Bosanski ćevap je starinsko bosansko jelo, koje se pravi od ostataka starog hljeba ili pogače uz puno crvenog luka i komadića mesa.

Postoji više verzija ovog tradicionalnog obroka, a u nekim krajevima ga nazivaju poparom, potkožicom, bosanskim ćevapom ili koricama.

Na Youtube kanalu Moj kutak postoji recept za pripremu ovog jela, a u istom videu možete pronaći i recept za domaću pogaču.

Važno je napomenuti da se u različitim krajevima drugačije pravi pa osim u načinu pripreme, ovo jelo možete pripremati s pilećim mesom ili suhim mesom.

Sastojci

1.5 kg suhih kosti

tvrda pogača

šest glavica crvenog luka

500 grama junćeg mesa

začini (biber, sol)

Priprema

U veću šerpu dodajte suhe kosti, meso i vodu te kuhajte na laganoj vatri nekoliko sati. Dodajte malo soli, a pazite jer suhe kosti mogu biti slane. Dok se meso kuha, narežite staru pogaču ili hljeb na sitne komade i redajte u tepsiju u kojoj planirate poslužiti jelo. Potom narežite luk prema željenom obliku, dodajte nekoliko kašika ulja i pržite na laganoj vatri.

Temeljac u kojem se kuhalo meso, iskoristite tako što ćete ga preliti preko pogače ili hljeba, pokrijte aluminijskom folijom i ostavite oko 10 minuta da dobro upije. Dok se luk prži, možete dodati i malo temeljca da luk brže omekša. Nakon što je pogača upila temeljac, dodajte komadiće mesa i luk te biber.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje