Predstava Ožiljci Omladinskog pozorišta Bileća i Doma kulture Jevto Dedijer proglašena je najboljom na ovogodišnjem 52. izdanju festivala FEDRA, a predstava Ljubav Omera i Merime Pozorišta mladih Tuzle je najbolja predstava po ocjeni žirija publike. 

Završen festival FEDRA: Ljubav Omera i Merime najbolja predstava po ocjeni žirija publike
Foto: Facebook | Pozorište mladih Tuzle

"Ožiljci" su nastali u istraživačkom procesu glumaca Gojka Samardžića, Anastasije Albijanić, Dejana Radovanovića, Jane Radovanović, Mirka Kapetinića, Lane Samardžić, Aleksandara Jokanovića, Milice Šešlije, Rade Koljivrat, a na temu vršnjačkog nasilja i njegovih posljedica.

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem društva, a jedna od najvećih prepreka za njegovu prevenciju je to što ga je ponekad teško prepoznati. Predstava pokušava osvijetliti ovu bolnu temu na savremen teatarski način, što je prepoznato od stručnog žirija i vrednovano kao najbolje na ovogodišnjem festivalu. 

Višestruko nagrađeno Pozorište mladih Tuzle za predstavu Ljubav Omera i Merime

Na ovom festivalu svoj rad je predstavilo i Pozorište mladih Tuzle predstavom Ljubav Omera i Merime za šta su dobili nekoliko nagrada. Predstava je nagražena kao najbolja predstava u cjelini po ocjeni žirija publike, a osim toga dobijena je i nagradu za kostimografiju po ocjeni stručnog žirija za Edinu Topčagić, Nagrada za muzičko - plesni ansambl predstave po ocjeni stručnog žirija, dok je Ajla Mušanović dobila nagradu za glumicu večeri, također od žirija publike. 

Na 52. Teatarskom festivalu BiH FEDRA, Bugojno, od 13. do 20. jula, publika je mogla da uživa u kvalitetnim predstavama kroz koje su amaterska pozorišta predstavila sebe i svoj rad, ali i presjek i stanje u amaterskom pozorištu Bosne i Hercegovine.

Kroz programski bogat sadržaj, FEDRA je okupila učesnike i publiku svih uzrasta i dobi, te tako stvorila prostor u kojem se kroz čitavu sedmicu kreirala jedna pozitivna priča o teatru i njegovim zaljubljenicima.