Uposlenici Nacionalne i Univerzitetske biblioteke BiH pozvali su građane da im se pridruže na mirnim protestima koji će se održati u četvrtak, 15. augusta.  

Posljednji apel uposlenika Nacionalne biblioteke: Pozivaju na mirne proteste u četvrtak
Foto: Facebook

Zbog neadekvatnog finansiranja Nacionalna biblioteka je korak pred zatvaranjem, a mirna protestna šetnja je njihov posljednji vapaj spasa za ovu instituciju. 

Njihova šetnja započinje okupljanjem 15. augusta ispred NUBBiH u 9.00 sati, nakon čega će se uputiti prema zgradama Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te završiti ispred Vijeća ministara BiH u 11:55 sati. 

"NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje", navode uposlenici NUB BiH.

Kako dodaju, NUBBiH je temeljni stub obrazovnog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. 

Vezani članak Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranje: Radnici četiri mjeseca bez plata

Podsjećamo, da uposlenici na ovaj problem upozoravaju već dugo vremena te da su najavili zatvaranje biblioteke 25. augusta simbolično na dan kada je otvorena. 

"Pozivamo sve one koji su svjesni važnosti ove institucije da nam se pridruže. Zajedno možemo poslati snažnu poruku našim vlastima o važnosti očuvanja naše kulturne baštine", naglasili su uposlenici NUB BiH.