WHO: Ograničavanja putovanja ili trgovine nisu nužni kao odgovor na opasni Zika virus
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da opasni Zika virus predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, čelnica ove organizacije Margaret Chan rekla je novinarima da je potreban međunarodni koordinirani odgovor na tu prijetnju javnom zdravlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ipak, istakla je kako ograničavanja putovanja ili trgovine u svijetu nisu nužna kao odgovor na ovu prijetnju.

"Izjavljujem da nedavni slučajevi mikrocefalije i druge neurološke abnormalnosti u Latinskoj Americi predstavljaju opasnost za javno zdravlje u cijelom svijetu", rekla je Chan, dodajući da je sada prioritet zaštita trudnica i njihovih beba kao i kontrola komaraca koji prenose virus.

Stručnjaci iz WHO-a su veoma zabrinuti kako se virus ubrzano širi uz, kako su kazali, razarajuće posljedice te poručuju kako je potrebna hitna reakcija.

Virus se dovodi u vezu sa zdravstvenim problemima hiljada novorođenčadi rođenih s nerazvijenim mozgom.

Ovim upozorenjem, Zika virus je stavljen u istu kategoriju kao i opasnost od širenja ebole.

Još uvijek ne postoji lijek ili cjepivo protiv Zika virusa, a jedina preventiva je izbjegavanje uboda "Aedes" komaraca koji prenose infekciju.

Prema odluci WHO-a, najveći prioritet je zaštiti trudnice i njihove bebe te ograničiti kretanje komaraca koji prenose virus.

WHO je ranije upozorio kako je moguće "eksplozivno širenje" Zika virusa diljem Amerike. Do sada su slučajevi zaraze zabilježeni u više od 20 zemalja. (Tuzlanski.ba)