Sticati određene rutine je izazov i za odrasle, a posebno za djecu željnu igre. Kako kod djece razviti zdrave navike i školske rutine pitanje je koje muči svakog roditelja.

Savjet za roditelje: Kako da vaše dijete uspostavi školsku rutinu?
Foto: Pixabay - Ilustracija

Uspostavljanje školske rutine za vaše dijete ključno je za njegov uspjeh i dobrobit.  Evo nekoliko savjeta pedagoginje koji će vam pomoći da sa djetetom uspostavite ritam koji će biti produktivan, a ujedno odgovarati njegovim potrebama.

Počnite s postavljanjem redovnog rasporeda za spavanje, kako bi dijete imalo dovoljno odmora. Uključite ga u planiranje jutarnjih aktivnosti i priprema za školu kako bi se osjećalo uključeno i odgovorno.

"Prije početka nove nastavne godine, važno je s djetetom dogovoriti u koliko će sati raditi zadaću, kada će se igrati, jesti, a kada će ići spavati.", savjetuje pedagoginja Aleksandra Kuzokova iz Psihološko-pedagoškog centra Moskve, piše Index.hr.

Važno je stvoriti mirno okruženje za učenje i poticati dijete da postavlja ciljeve i prati svoj napredak.  Struka smatra da je važno da dijete tačno zna kada ide u krevet, kao i kada je vrijeme obroka.

"Preporuka je da vrijeme ustajanja i odlaska na spavanje bude isto svaki dan. Isto pravilo vrijedi i za redovitost obroka - držite se zadanog vremena za doručak, ručak i večeru. Ne zaboravite da večera treba biti lagana", rekla je pedagoginja.

Savjetovala je planiranje aktivnijeg prvog dijela dana, a bavljenje opuštenijim stvarima u drugoj polovici.

Kuzokova je spomenula i da određeni rituali mogu pomoći djetetu da zaspi. Čitanje priča, prema njezinim riječima, pomaže u smirivanju uma, kupanje u toploj kupki pomaže u opuštanju mišića, a mirni razgovori stvaraju atmosferu ugode i sigurnosti.

Pedagoginja je također preporučila da dijete dva sata prije spavanja ne koristi mobitel i ne gleda televiziju budući da plavo svjetlo, koje emitiraju ekrani, potiskuje proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna. Redovne rutine pomažu djeci da razviju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja u školskim obavezama.