Njemačka biohemičarka Johanna Budwig otkrila je način detektovanja masnoće u krvi, shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina na zdravlje te na temelju svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu električnu ravnotežu stanica i spriječili pojavu mnogih bolesti
Slavna njemačka naučnica Johanna Budwig uvidjela je da pojedine namirnice mogu preventivno djelovati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.
Upravo zato osmislila je recept za kremu koju je preporučljivo konzumirati ujutro neposredno nakon buđenja. Budwigova krema temelji se na lanenim sjemenkama, presovanom ulju od lanenih sjemenki i svježem kravljem siru.
Lanene sjemenke su najbolji izvori omega 3 masnih kiselina koje u kombinaciji s proteinom poput nemasnog sira stvaraju spoj lipoprotein od kojeg su napravljene membrane naših stanica.
Recept za Budwigovu kremu:
4 kašike svježeg zrnatog sira
2 kašike organskog lanenog ulja
1 kašika lanenih sjemenki
voće i orašasti plodovi po želji
Priprema:
1. Kako biste dobili optimalne rezultate potrebno je dodavati sastojke po tačno određenom rasporedu.
2. U posudu stavite svježi sir, prelijte ga s lanenim uljem i dobro pomiješajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a cjelokupno ulje nije sljubljeno sa sirom.
3. Smjesu prelijte preko lanenih sjemenki koje ste prethodno samljeli u aparatu za mljevenje kave.
4. Ručno promiješajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput oraha i badema.
5. Budwigovu kremu pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste ju pripremili.
Važno je znati:
1. Laneno ulje je kvarljivo, pa ga treba čuvati u frižideru prije upotrebe. Također, nemojte kupovati laneno ulje koje nije pohranjeno u prodavnici na hladnom mjestu.
2. Najbolje rezultate postići ćete ako lanene sjemenke meljete neposredno prije upotrebe s obzirom da petnaestak minuta nakon mljevenja one gube većinu svojih korisnih svojstva.
3. Ne jedite Budwigovu kremu s drugim izvorima bjelančevina i masti, već kao zaseban obrok.
4. Ne pripremajte veće količine ove kreme i nemojte je pohranjivati za kasniju konzumaciju. Uvijek napravite svježu kremu prije konzumacije.
5. Budwigovu kremu mogu jesti i osobe koje imaju rak ili neke druge bolesti, ali bi se prije trebali posavjetovati sa svojim ljekarom o količini sastojaka i učestalosti konzumacije. (zadovoljna.hr)