Petnaestogodišnja studija otkriva: Žene bez krajnika i slijepog crijeva su plodnije?
Foto: Tuzlanski.ba

Istraživanja otkrivaju da operacije uklanjanja slijepog crijeva ili krajnika (ili oba) ne mogu negativno da utiču na reproduktivno zdravlje žene, već naprotiv, mogu da povećaju šanse za začeće trudnoće u daljem životu.

Naučnici sa Univerziteta Dundee su analizirali medicinske izvještaje više od polovine žena u Velikoj Britaniji. Oni su tvrdili da operacije mogu da utiču na plodnost ili da postoji neko drugo bihevioralno objašnjenje.

Opsežna petnaestogodišnja studija je pokazala da na svakih 100 trudnica koje nisu imale nikakve obavljene operacije dolazi 134 žena koje su odstranile slijepo crijevo, 149 koje su odstranile krajnike i 143 sa izvađenim krajnicima i slijepim crijevom, prenosi BBC.

Jedan od istraživača dr Sami Shimi kaže da većina doktora pogrešno smatra da će uklanjanje slijepog crijeva oštetiti plodnost.

„Ovo istraživanje je veoma važno u uvjeravanju mladih žena da uklanjanje slijepog crijeva neće redukovati njihove šanse za začeće. Štaviše, gledajući zajedno slijepo crevo i krajnike, ova studija potvrđuje da odstranjivanje upaljenih organa ili organa koji bi mogli da budu predmet upale popravlja šanse za ostajanje u drugom stanju“, istakao je Shimi.

Objašnjavanje rezultata, objavljenih u časopisu Fertility and Sterility, veći je izazov.

Jedno od mogućih bioloških objašnjenja jeste da hronične upale krajnika ili slijepog crijeva negativno utiču na tijelo, što pogađa i jajnike i matericu.

Tim naučnika zastupa drugo mišljenje koje se bazira na bihevioralnom pristupu, koje uzima za pretpostavku da seksualno liberalnije žene imaju veće šanse da zatrudne, ali i da dobiju neku od bolesti koje izazivaju upalni proces što može dovede do odstranjivanja slijepog crijeva.

„Ovo je zanimljiv rad koji sugeriše da je hiruško uklanjanje slijepog crijeva i krajnika (ili oboje) kod mladih žena povezano sa povećanjem njihove plodnosti u kasnijem životu“, kaže Alan Pacey sa Univerziteta Sheffield.

Uprkos veoma zanimljivim rezultatima, naučnici objašnjavaju da im je potrebno još vremena da utvrde o čemu je riječ i da ne treba prerano izvlačiti zaključke.

Moguće je da će istraživanje donijeti nove načine liječenja, ali stručnjaci apeluju na žene da ne odstranjuju krajnike i slijepo crevo bez razloga. (nationalgeographic.rs)