Ovi simptomi ukazuju na nedostatak magnezija u organizmu
Foto: Tuzlanski.ba

Magnezij je iznimno bitan jer sudjeluje u više od 300 metaboličkih procesa u našem tijelu. On je četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu. Što sve nedostatak magnezija može uzrokovati. Koje su namirnice odličan izvor magnezija

glavoboljaMagnezij je iznimno bitan jer sudjeluje u više od 300 metaboličkih procesa u našem tijelu. On je četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu, a najviše ga pronalazimo u zubima i kostima. Ostatak se nalazi u mišićnom tkivu i ćelijama te krvi.

Funkcija magnezija u ljudskom tijelu jest unaprijediti metaboličke procese poput oslobađanja energije iz hrane i njezinog prijenosa kroz tijelo ali i sudjeluje u stvaranju proteina. Svakoj ćeliji je potrebna odgovarajuća količina magnezija jer u protivnom njeno djelovanje slabi.

Nedostatak magnezija može uzrokovati:

- gubitak apetit
- bolove u mišićima
- grčenje mišića
- umor
- pospanost
- nervozu
- migrenu
- glavobolju
- vrtoglavicu
- razdražljivost

S obzirom da znamo da nedostatak magnezija tijelo crpi iz kostiju, ukoliko dođe do dužeg perioda s nedostatkom magnezija, to stanje može biti vrlo opasno.

Tijelo ne može samo stvoriti magnezij pa ga je potrebno unijeti putem hrane i pića. Preporučuje se dnevni unos od 300-400mg za odraslog čovjeka. Te potrebe možete zadovoljiti unosom 3-4 dcl prirodne mineralne vode koja naravno sadrži magnezij. magnezij-namirnice

Hrana koja je odličan izvor magnezija:

- orašasti plodovi (bademi, orasi, brazilski oraščići, sezam)
- zeleno lisnato povrće ( blitva, špinat)
- banane
- paprika
- smokve
- bundevine sjemenke
- sjemenke suncokreta    (index.hr)