"Studija o tome kako se promjene dešavaju u javnom zdravlju pokazuje da uvijek počinju s prihvatanjem dokaza od strane ljekara."

Bivši zvaničnik SZO: Dijalog će smanjiti stopu pušenja, ne bojkot i zabrane
Foto: Ilustracija | Derek Yach | globalni zdravstveni stručnjak

"Iako neke teme zahtijevaju više istraživanja, te praznine ne bi trebale odgoditi podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) konceptu smanjenja štetnosti od pušenja, kao što nisu spriječile ni Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA) i druge vladine agencije da odobre niz bezdimnih alternativa cigaretama, odnosno manje štetnih proizvoda", kaže Derek Yach, globalni zdravstveni stručnjak, bivši zvaničnik SZO za pitanja kontrole duhana i globalne strategije za dijetu i fizičku aktivnost.

Yach sumnja da sama nauka može ispraviti pogrešne percepcije o nikotinu. Primjera radi, u Ujedinjenom Kraljevstvu, čiji je zavod za javno zdravlje vrlo transparentno objavio činjenice o korištenju bezdimnih proizvoda kojima razbijaju 10 uobičajenih mitova o tim proizvodima i promoviše korištenje tih proizvoda u prestanku pušenja, 40 odsto javnosti i dalje vjeruje da nikotin uzrokuje karcinome povezane s pušenjem. To pokazuje da je edukacija i podsticanje dijaloga na osnovu stručnih i provjerenih informacija ključno za postizanje željenih javnozdravstvenih ciljeva.

Kao primjer navodi i mnoge druge oblasti gdje je nauka osporavana, uključujući koristi od vakcina, klimatske promjene ili čak vjerovanja da je Zemlja ravna ploča, i kaže da pristalice kontrarnih stavova rijetko možemo ubijediti sa više naučnih podataka.

"Vidim znakove nade u nedavnom članku autora iz oblasti javnog zdravlja koje izuzetno poštujem. Oni, kao i ja, zagovaraju dijalog između naučnika iz javnog sektora i industrije, a ne bojkot i zabrane", kaže Dereck Yach i ponavlja da bez dogovora o osnovnim naučnim pitanjima i napretka u ispravljanju dezinformacija, teško je očekivati da će politike biti efikasne.

"Studija o tome kako se promjene dešavaju u javnom zdravlju pokazuje da uvijek počinju s prihvatanjem dokaza od strane ljekara. Oni primjenjuju te dokaze na sebe, svoje pacijente i kroz organizirane napore na javnu politiku. Mislim da to važi i s prihvatanjem bezdimnih alternativa odnosno proizvoda sa smanjenim rizikom. Prvi korak je da se o neslaganjima među grupama više razgovara", napominje Yach.