Mnogi od nas teško odolijevaju slatkišima i grickalicama, no važno je razumjeti da sve što unosimo u tijelo ima značajan utjecaj na naše zdravlje, a jetra je jedan od organa koji najviše pati.

Navika koja razara jetru: Nije alkohol, a mnogi je praktikuju
Foto: Unsplash

Iako se neka hrana na prvi pogled čini bezopasnom, njen dugoročni utjecaj može biti izrazito štetan, posebno kada se radi o dodanom šećeru.

Prema istraživanjima, čak i umjerena konzumacija dodanog šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što s vremenom može dovesti do razvoja bolesti masne jetre. U studiji objavljenoj u Journal of Hepatology istraživači su otkrili da fruktoza, posebno u tečnom obliku, ima izrazito negativan utjecaj na metabolizam jetre. Iako su učesnici studije unosili isti broj kalorija, oni koji su konzumirali napitke zaslađene fruktozom imali su povećanu proizvodnju masti u jetri.

Američko udruženje za srce savjetuje da unos dodanog šećera ne prelazi šest posto dnevnih kalorija. Flaširana pića, posebno sokovi, predstavljaju poseban rizik zbog visoke koncentracije šećera. Čak i ako mislite da pijete nešto zdravo, sokovi i gazirani napici često sadrže velike količine fruktoze koja može dugoročno narušiti zdravlje vaše jetre.

Izbjegavanje nezdravih navika, kao što je redovna konzumacija pića i hrane bogate šećerom, može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja jetre. Osim što ćete smanjiti rizik od bolesti masne jetre, pridržavanje ovih preporuka pomoći će vam i u održavanju zdrave tjelesne težine. Stoga, ako želite sačuvati svoju jetru, razmislite dvaput prije nego posegnete za tim slatkim napitkom ili grickalicom.