Foto: Tuzlanski.ba

Naučnici Neurološkog instituta u Montrealu, bolnice Sveučilišta McGill i MUHC-a otkrili su da blokiranjem posebnog kanala u mozgu mogu kontrolisati signale za bol koji putuju do anteriornog cingularnog korteksa (ACC) i na taj način drastično smanjiti osjećaj boli.

bolNjihovo otkriće imat će znatan uticaj na liječenje hroničnog bola i ono bi moglo pomoći u razvijanju novih metoda liječenja. “ACC se pokazao glavnim centrom za kognitivne funkcije povezane s pamćenjem i afektivnim funkcijama koje su uključene u osjećaje i emocije”, naveo je u objavi za medije profesor Philippe Seguela.

“Znamo da osobe koje boluju od hroničnih bolova dožive oštećenje pamćenja, imaju poteškoća prilikom fokusiranja na pojedini zadatak i mogu bolovati od depresije ili anksioznosti. Naše otkriće otvara nova vrata u istraživanju mogućih tretmana kojima bi se oslabili simptomi povezani s hroničnim bolom”, tvrde naučnici.

Koristeći štakore koji nisu doživjeli oštećenje živaca, naučnici su potvrdili prethodno predznanje prema kojem HCN kanal u mozgu kontroliše prijenos signala za bol ACC-u. Kada su blokirali te kanale kod štakora, oni su osjećali znatno manje bola.

“Uspjeli smo pokazati da smanjenje hiperosjetljivosti ACC-a blokiranjem HCN kanalima ima analgetski učinak jer je osjećaj bola drastično smanjen. Naše istraživanje otkriva jedan važan mehanizam koji povezuje hroničnu bol i abnormalnu aktivnost ACC-a. To pruža ćelijska i molekuralna objašnjenja pretjerane stimulacije neurona u prefrontalnom korteksu. Ovo nam daje jednu novu perspektivu za terapeutske strategije koje bi mogle biti usmjerene na HCN kanal kako bi se smanjila hronična bol”, tvrdi Seguela. (telegram.hr)