Kakao se uglavnom konzumira zbog opojnog mirisa i ukusa, ali većina nas ne razmišlja o njegovim drugim, pravim vrijednostima.
Kakao je plod stabla kakaovca (Theobroma cacao) koji potiče iz tropskih područja Južne Amerike, a naročito oko toka reke Amazone. Danas se uzgaja u vlažnim klimama s redovnim padavinama, a naročito u području Anda na visini od 200 do 400 metara nadmorske visine.
Jedan je od najvažnijih sastojaka u proizvodnji čokolade, pa se nameće kao nezaobilazno sredstvo u pripremi poslastica. U svom sirovom, ili praškastom obliku veoma je gorak, a sadrži više od 300 različitih materija koje blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog organizma, piše punkufer.hr.
Izvrstan je izvor željeza, mangana, cinka i hroma, a sadrži i nešto vitamina C. Odličan je izvor brojnih antioksidansa, a posebno polifenola koji pomlađuju, štite organizam od uticaja slobodnih radikala i nekih vrsta raka.
5 razloga za uživanje u kakau:
1. Kakao pomaže u regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi.
2. Ovaj kraljevski prah uravnotežuje i krvni pritisak, i štiti organizam od bolesti krvnog sistema.
3. Podstiče bolju koncentraciju i pamćenje pa se preporučuje njegova konzumacija tokom učenja za ispite ili za vreme napornih poslovnih pregovora.
4. Smanjuje negativne posljedice svakodnevnog stresa.
5. Kakao podstiče lučenje hormona sreće – serotonina, pa vam poboljšava raspoloženje.
Imajte na umu da ćete pozitivne efekte ove hrane bogova uživati samo ako konzumirate kvalitetan kakao prah s taman toliko šećera da ne izazove šok za organizam.
Dakle, uživajte umereno i polako... (Tuzlanski.ba)