Ovaj događaj je ističu bio od krucijalnog značenja za razvoj medicine u Bosni i Hercegovini.

Prva transplantacija bubrega u UKC-u Tuzla izvedena prije 25 godina
Foto: UKC Tuzla | Transplantacija bubrega

Prva transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla izvedena je 15. septembra 1999. godine, to je bio događaj od krucijalnog značenja za razvoj medicine u Bosni i Hercegovini.

Doktor Igor Hudić je istakao da je ovaj događaj bio krucijalnog značenja za razvoj medicine u Bosni i Hercegovini.

„U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u proteklih 25 godina urađeno je 505 transplantacija solidnih organa i transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Jedini smo centar u BiH, a jedan od rijetkih u regionu, koji kontinuirano izvodi transplantaciju matićnih ćelija hematopoeze.

Transplantacijska medicina je jedan od strateških ciljeva Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i do sada je u našoj ustanovi urađeno oko 90 posto svih transplantacija u BiH i to uglavnom domaćim resursima. To je postignuto zahvaljujući dobro educiranim timovima, dobroj organizaciji i materijalno tehničkoj opremljenosti“, istakao je doc. dr. Hudić.

O počecima razvoja transplantacijske medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla govorio je prof. dr. Senaid Trnačević, specijalista interne medicine, subspecijalista nefrologije.

Kako je u svom obraćanju medijima predstavio prof. dr. Trnačević, projekat transplantacije bubrega u UKC Tuzla realizovan je u saradnji sa transplantolozima iz AKH Beča, iz Austrije, a posebnu zahvalnost prof.dr. Trnačević je iskazao prema prof. dr. Ferdinandu Müllbaheru.

„Evocirajući uspomene sjećam se da su naši učitelji i prije rata težili uvođenju transplantacijske medicine u Tuzli. Godine 1998. krenula je edukacija naših kadrova u Libeku, nakon čega smo stupili u kontakt, preko kolega iz Slovenije, sa prof. Milbaherom iz AKH Beč koji je za svog radnog vijeka uradio preko 4000 transplantacija bubrega širom svijeta.

Po dolasku prof. Milbahera u Tuzlu, 15. septembra 1999. godine uradili smo prvu transplantaciju bubrega. Nakon prvih urađenih transplantacija bubrega započela je i edukacija u Beču. Prvih 40 transplantacija smo uradili uz superviziju, a nakon toga smo krenuli samostalno sa izvođenjem transplantacija. Naš naredni cilj je ulazak u Eurotransplant i da imamo 30 donora na milion stanovnika na godišnjem nivou“, rekao je u svom obraćanju prof. Trnačević.

Šef Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju, prof. dr. med. sci Mirna Alečković-Halilović je naglasila da hronična bubrežna bolest predstavlja svjetski javni zdravstveni problem s neželjenim ishodom bubrežne insuficijencije i preuranjene smrti koja danas pogađa svaku desetu osobu u svijetu.

Prema njenim riječima nefrolozi su bili najaktivni da zaživi program transplantacije bubrega, zato što su dijalizni pacijenti najzahtjevniji za transplantaciju.
Danas oko 80 posto dijaliznih pacijenata treba transplantaciju bubrega.

„U Bosni i Hercegovini je do sada ukupno urađeno 350 transplantacija bubrega, od čega u UKC Tuzla 253 transplantacije. Prema ovim podacima u UKC Tuzla u proteklih 25 godina u prosjeku je izvedena mjesečno jedna transplantacija bubrega“, istakla je, te dodala da transplantacijska medicina predstavlja projekat koji zahtijeva maksimalnu motiviranost liječnika i medicinskog osoblja, kao i savršenu organizaciju, ali i kontinuiranu promociju donorstva.

Na konferenciji za medije obratio se i načelnik Klinike za urologiju doc. dr. Samed Jagodić koji je istakao da su postignuti zadovoljavajući rezultati, te da je do danas urađeno 253 transplantacije bubrega, od čega 46 kadaveričnih. Uspjeh transplantacije može se procijeniti procjenom preživljavanja bolesnika i presađenog organa i prema toj analizi naši rezultati su unutar procentualnog raspona rezultata svih poznatih svjetskih centara“, rekao je doc. dr. Samed Jagodić.

Koordinator za transplant program UKC Tuzla, dr. Lejla Vikalo je istakla da je Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju uključena u proces eksplantacije i transplantcije od momenta utvrđivanje moždane smrti, tokom pripreme i postupka za eksplantaciju organa i tkiva sve do postoperativne njege pacijenta nakon transplantacije organa.

Prema njenim riječima proces utvrđivanja moždane smrti je vrlo detaljan i sofisticiran proces koji se odvija kroz više protokola. Rezultati su precizni i tačni. Ona je također istakla da je svijest o važnosti doniranja organa u posljednje vrijeme u blagom porastu.

Kako je u više navrata tokom konferencije za medije naglašeno, razvoj transplantacijske medicine nije moguć bez visoko educiranog zdravstvenog kadra. Na temu edukacije i stručno-naučnog usavršavanja govorio prof. dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za naučnoistraživački rad.

On je u svom izlaganju predstavio stručno-naučna poglavlja i radove na temu transplantacijske medicine koji su objavljeni od strane ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Povodom jubileja najavljena je svečana akademija “25 godina transplantacijske medicine u UKC Tuzla”, koja će se održati 26. septembra 2024. godine u hotelu Salis u Tuzli.