Ljekar u videu pokazao šta se dogodi vašem tijelu ako progutate bateriju
Foto: Tuzlanski.ba

Jeste li se ikada zapitali šta bi se moglo dogoditi vašem tijelu ako progutate bateriju? Ljekar Anthony Youn, koji objavljuje na TikToku pod imenom @tonyyounmd, objavio je video koji otkriva odgovor na to pitanje.

Na početku videozapisa, naslovljenog Zašto ne biste trebali progutati bateriju!, Dr. Youn stavi malenu okruglu bateriju na krišku šunke, a zatim nalije vodu na vrh. Šunka bi u ovom slučaju trebala predstavljati jednjak, a voda slinu.

Zatim dr. Youn pokazuje kako baterija i meso izgledaju nakon što prođu dva sata i mnogi će se složiti da je to poprilično šokantan i zabrinjavajući prizor. Nakon tri sata kiselina u bateriji gotovo je probušila rupu kroz šunku, prenosi index.hr.

@tonyyounmdWhy You Shouldn’t Swallow a Battery! #learnontiktok #tiktokpartner #battery #batteryacid #experiment

♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Iako su pojedinci zbijali šale o tome kako su "baš planirali pojesti bateriju za ručak", javili su se i oni koji su imali iskustva s gutanjem ove opasne stvari.

"Progutao sam bateriju kad sam imao osam godina i nikada to nisam nikome rekao. Prilično sam siguran da je nikad nisam izbacio, a imam 19 godina", napisao je jedan od njih.

Youn je vrlo brzo odgovorio onima kojima je sve ovo bilo smiješno: "Znam da se ovdje puno šalim, ali ovo nije šala. Baterije držite podalje od djece i kućnih ljubimaca. Mogu biti jako opasne!"

Kad baterija zaglavi u grlu, uzrokuje proizvodnu struju koja može potaknuti otpuštanje otrovne hemikalije poput alkalnog elektrolita. To može dovesti do unutarnjih oštećenja koja mogu uzrokovati opekotine u roku od samo nekoliko sati. Čak i ako bateriju izvadite iz tijela, šteta može biti nepovratna, piše Independent(Tuzlanski.ba)