Foto: Tuzlanski.ba

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštediti vrijeme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se guljenjem izgubili.

Krompir

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 posto hranljvih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti.krastavac-kora

Svježi krastavci

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor.

Mrkva

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje.

jabuka-koraJabuke

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka.

(source.ba)