kora
Ne bacajte koru od narandže: Evo za šta je možete iskoristiti
Većina ljudi nakon što pojede narandžu ili je iscijedi za sok baci koru. To je šteta, jer ima puno načina na koji je možete iskoristiti. Evo nekoliko primjera. Narandžine kore su prava poslastica za puževe u vrtu. Pobacajte ih u svoje gred...
Nemojte bacati: Pojedite i bijeli dio lubenice, a evo i zašto
U bijelom dijelu (kori), koji svi bacaju, nalaze se velike količine vitamina B6, C, A, magnezija, cinka i kalija. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih žila. - U bijelom dijelu lubenice su pozamašne količ...
Kako izabrati dobru lubenicu u trgovini?
Nerijetko se dogodi da kupite lubenicu koja izvana izgleda dobro, ali kada je počnete rezati shvatite da ste pogriješili s odabirom jer nije sočna i slatka. Da biste zbjegli takvu situaciju, Real Simple donosi nekoliko trikova i provjera k...
Veoma korisna: Evo zašto biste trebali čuvati koru od narandže
Kad jedete narandžu, uživate u sočnim kriškama, a kore bacate. Međutim, kako piš Bright Side, kore možete iskoristiti, pa biste možda trebali dobro razmisliti prije nego što ih bacite u smeće. Izbjeljivanje zuba Kad razmišljamo o tome što z...
Kora mu je čak jestiva: Evo kako se kivi jede
Osim što je ukusan sirov, kivi se može stavljati u voćne salate, smoothieje, od njega se rade razni kolači i ostale slastice, a ima vrlo malo kalorija. Kivi je egzotično voće porijeklom iz Kine te ga u trgovinama gotovo uvijek možemo naći...
Zašto je važno da prije konzumiranja bademi odstoje u vodi?
Hrskavi i hranljivi bademi savršen su međuobrok kojim ćete brzo obuzdati glad. Zahvaljujući nevjerovatnim zdravstvenim prednostima, bademi su najpopularniji među orašastim plodovima. Nekoliko badema u vašem desertu ili salati može da pobolj...
Nemojte bacati koru narandže, limuna, banane: Evo kakvo ljekovito dejstvo posjeduje
Korištenje kore voća u praktične svrhe može vam pomoći u smanjivanju bacanja hrane. Kore voća poput narandži, limuna, grejpa i banana instinktivno bacamo u smeće nakon što dobijemo ono što nam je od njih potrebno. Umjesto bacanja možete ih...
Jednostavan recept: Otkrijte kako od kore krompira možete napraviti ukusan čips
Na društvenim mrežama svakodnevno se dijele zanimljivi trikovi i recepti kako iskoristiti hranu koju bi inače bacili na odličan način. Tako je jedna žena podijelila svoj recept kako napraviti čips od kore krompira, koja bi inače završila u...
Ove dijelove voća i povrća često bacamo, a ne bi se trebali...
Lišće repe i rotkvice najčešće većina ljudi baci, a u sebi sadrže puno vlakana i vitamina. Mogu se pripremiti kao dodatak glavnom jelu, a lišće rotkvice i dodati u salatu Lišće rotkvice Iako su se rotkvice u početku uzgajale zbog lišća, s v...
Kora od banane je jako korisna i zdrava: Smiruje bol, prištiće
Banane su ukusno voće, vole ih i djeca i odrasli. Ali bananu ne čini samo plod koji jedemo. Tu je i kora koju odbacimo, ali ona nam može poslužiti i za druge stvari, poput pilinga lica, pranja zubiju ili smirivanja neke kožne reakcije. Kora...
Dobro ga operite: U kori avokada kriju se opasne bakterije
Američka uprava za hranu i lijekove savjetuje da pažljivo operete avokado prije konzumacije jer u njegovoj kori kriju opasne bakterije koje se rezanjem mogu prenijeti u meso ploda. Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumi...
Voće i povrće koje se guli, a ne bi trebalo
Znate li da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo gulite? Osim što ćete uštedjeti vrijeme, zadržat ćete i mnoge hranjive sastojke i okuse koji bi se izgubili guljenjem. Krompir Uobičajeno je da se za pire k...
Zelene i zrele banane: Evo kad treba da jedete jedne, a kada druge
Dok neki vole banane čija je kora zelene boje, drugi vole one koje imaju žutu koru sa tamnim pegicama, a ove banane imaju potpuno drugačiji učinak na tijelo i zdravlje. Mnogi od nas se pitaju ima li razlike između banana sa zelenom korom i...
Japanci proizveli banane s okusom ananasa i jestivom korom
Japanska kompanija za istraživanje poljoprivrednih proizvoda "stvorila" je bananu sa jestivom korom. Ova nova vrsta banana nazvana je "mongee", što na japanskom znači "nevjerovatno". Naučnici su prvo drveće banane uzgajali na mjestima gdje...
Želi u Guinnessovu knjigu rekorda: Ogulio koru jabuke u dužini od pet metara (FOTO)
Zeki Sener, uzgajivač jabuke u turskoj provinciji Nigde, poznatoj po uzgoju ovog voća, ogulio je jabuku jednim potezom i na taj način sa korom od pet metara i deset centimetara želi ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Nigde je poznato mjesto...
Najbolji dio narandže: Napravite prah od korice koji sadrži 2 puta više vitamina C
Kora narandže sadrži razne nutijente i visoke doze vitamina C. Sadrži salvestrol Q40 i limonelu koji su u ranoj fazi efektivni u borbi protiv raka dojke i debelog crijeva. Kako bi iskoristili najbolje od tog voća sve što vam treba su domać...
Baš uvijek uspijeva: Recept za najjednostavniju koru za torte
Ukoliko ste u potrazi za najjednostavnijim receptima koji garantuju uspješnost izvedbe donosimo recept za koru koji je idealan za početničke torte i kora baš uvijek 'naraste' taman koliko treba Sastojci za koru: 8 jaja 10 kašika šećera 1 va...
Najljepše stablo na svijetu: Jedan od najrjeđih i najljepših prirodnih fenomena
Kad ugledate ovo drvo možda ćete pomisliti da je nekome poslužilo kao slikarsko platno, ali kad priđete bliže, shvatićete zašto ga mnogi smatraju najljepšim stablom na svijetu. Eukaliptus duginih boja (Eucalyptus deglupta, Mindanao Gum, Rai...
Zdravstvene blagodati krije kora: 6 vrsta voća i povrća koje ne morate guliti
U većini slučajeva, zdrava prehrana zahtijeva više truda – poput spremanja obroka kod kuće i čitanja sastava proizvoda prije kupovine. Ovaj trik će vam biti ugodno iznenađenje: spustite nož za guljenje i prestanite odstranjivati jestivu kor...
Evo koje voće i povrće nikako ne smijete da gulite
Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštediti vrijeme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se guljenjem izgubili. Krompir Uobičajeno je da se z...