Foto: Tuzlanski.ba

Većina trudnica se plaši da vježba, jer misle da tako mogu da oštete fetus. Vježbanje u trudnoći je zapravo dobro za vas i vašu bebu. Ali, prije nego što počnete, trebalo bi da razgovarate sa svojim ljekarom i saznate sve potrebne informacije i preporuke. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite o vježbanju i u drugom stanju.

1) Jača tijelo i umtrudnoca-vjezbanje2

Vježbanjem možete ojačati svoj um i tijelo i pripremiti se za porođaj. Nekoliko studija je pokazalo i da vježbanje tokom trudnoće može smanjiti vrijeme porođaja. Takođe, ako ostanete fit tokom trudnoće to vam može pomoći da oporavak bude brži.

2) Pojačava moždanu aktivnost važe bebe

Studija sprovedena na Univerzitetu u Montrealu u 2013. pokazala je da 20 minuta umjerene vježbe, tri puta sedmično, poboljšava aktivnost mozga vaše bebe. To je dobar razlog da vježbate.

3) Bolje ćete spavati

Ako imate problema sa spavanjem tokom trudnoće, posebno u posljednja tri mjeseca trudnoće, vježbanje vam može pomoći i oko toga. Nema razloga da brinete jer većina trudnica ima problema sa spavanjem u nekom trenutku, ne samo vi. Ako se tokom noći okrećete po krevetu, razgovarajte sa svojim ljekarom i razmotrite koje biste vježbe mogli da praktikujete svakog dana.

4) Smanjuje bol u leđima

Bol u leđima tokom trudnoće je zapravo čest kod gotovo svih trudnica. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da umanjite ovaj bol, a vježba je jedan od njih. Vježbanjem ne samo da možete smanjiti bol, već ga možete i eliminisati. Nemojte ležati na leđima kada vježbate, jer to smanjuje protok krvi do vaše bebe.

trudnoca-vjezbanje35) Smanjuje rizik od trudničkog dijabetesa

Vježbanje tokom trudnoće može smanjiti rizik od trudničkog dijabetesa. Da bi izbjegli pojavu gestacijskog dijabetesa, hranite se zdravo i vježbajte redovno. Naravno, ne postoje garancije, jer trudnički dijabetes može biti uzrokovan genetskim faktorom. Međutim, rizik možete smanjiti držeći svoju težinu pod kontrolom, vježbanjem i pravilnom ishranom.

6) Pomaže da se tijelo vrati u formu poslije porođaja

Ponekad je teško da povratite liniju koju ste imali prije trudnoće, ali ako vježbate redovno možete kontrolisati broj kilograma koji stičete tako da ostane u zdravom rasponu, a to je između 10 i 18 kilograma. Dakle, ako vježbate tokom trudnoće, možda ćete se vratiti na svoju težinu znatno brže nego što biste očekivali.

7) Balansira hormone

Vaši hormoni se mijenjaju tokom trudnoće, pa su vaše emocije u jednom trenutku dole, a u sljedećem gore. Da biste smanjili promjene raspoloženja, pokušajte redovno da vježbate. Vježba može pomoći da se uspostavi ravnoteža hormona kao i da povećate samopouzdanje.

Kao što vidite, vježbanje nije loše za trudnicu. Samo pratite uputstva vašeg ljekara, osluškujte svoje tijelo i uživajte.

(zena.rs)