Dok žene sve više traže neovisnost i autonomiju, muškarci i dalje uživaju u stabilnosti i sigurnosti koju im brak pruža.

Zanimljivi rezultati istraživanja: Najsretniji ljudi su neudate žene bez djece i oženjeni muškarci
Foto: Pixabay - Ilustracija | Tradicionalni pokazatelji uspjeha više ne važe

Bihevioralni naučnik Paul Dolan kaže da tradicionalni pokazatelji uspjeha više ne važe. Žene su sretnije bez djece ili supružnika, a oženjeni muškarci su ispunjeniji.

Dokazi sugerišu da su među najsretnijim ljudima na svijetu upravo neudate žene i oženjeni muškarci, piše Forbes BiH. 

Ova zanimljiva dinamika podiže važna pitanja o tome kako različiti društveni, ekonomski i emotivni faktori oblikuju sreću i zadovoljstvo u životu. Šta je to što neudatim ženama pruža osjećaj slobode, dok oženjeni muškarci nalaze stabilnost i sreću u braku?

Sloboda i nezavisnost neudatih žena

U savremenom društvu, sve više žena odlučuje ostati neudate ili odgađati brak. Ta odluka nije nužno posljedica straha od vezivanja, već često dolazi iz želje za nezavisnošću i autonomijom. Neudate žene danas mogu živjeti život po vlastitim pravilima – putovati, graditi karijeru, usavršavati se – sve bez pritiska tradicionalnih uloga supruge ili majke.

Neudate žene uživaju slobodu koja im omogućava da se fokusiraju na sebe. Bez obaveza koje dolaze s vođenjem domaćinstva ili brige o djeci, one imaju više prostora da otkriju svoje strasti i interese. Često su zadovoljnije jer ne osjećaju teret očekivanja društva ili partnera.

Brakovi su često izvor stresa za žene jer se od njih još uvijek očekuje da nose veći dio tereta u kući. Iako muškarci možda ekonomski doprinose, žene su te koje najčešće preuzimaju emotivni i logistički teret, od organizacije kućanskih poslova do brige o djeci. Neudate žene, oslobođene tog nevidljivog rada, često osjećaju veću sreću i manje stresa, kaže studija Dolana.

Stabilnost i podrška za oženjene muškarce

Za razliku od neudatih žena, oženjeni muškarci često izvlače najviše koristi iz braka. Zanimljivo, mnogi muškarci osjećaju emotivnu i praktičnu stabilnost koja dolazi iz veze sa suprugom. Brojne studije pokazuju da su oženjeni muškarci sretniji i zdraviji u poređenju sa samcima. Ali zašto je to tako?

U mnogim brakovima, žene preuzimaju ulogu emotivnog “menadžera”, one koje brinu o raspoloženju, blagostanju i svakodnevnim potrebama. Oženjeni muškarci često uživaju u emotivnoj sigurnosti i stabilnosti, jer žene preuzimaju značajan dio tereta brige i održavanja kućnog života.

Istraživanja pokazuju da oženjeni muškarci žive duže i zdravije. To je djelimično zbog toga što ih supruge potiču na zdravije navike, pravilnu ishranu, redovite ljekarske preglede i manje rizična ponašanja. Dok muškarci uživaju u ovom stabilnom okruženju, supruge su često te koje čine veći dio nevidljivog rada koji održava njihovo zdravlje i sreću.

Nejednakosti u braku

Kada govorimo o braku, važno je napomenuti da su rodne uloge i dalje duboko ukorijenjene u mnogim društvima. Muškarci često izvlače koristi iz braka jer ne snose podjednak teret emotivnog rada. Ovo je jedan od razloga zašto su oženjeni muškarci sretni, oni uživaju stabilnost bez nužnosti preuzimanja istih odgovornosti kao njihove partnerke.

Stereotipi iz Pedesetih

Slika savršene domaćice iz 1950-ih, žene koja u pregači usisava pod dok djeca mirno sjede za stolom, i dalje lebdi nad modernim brakovima. Iako se stvari mijenjaju, žene i dalje snose veći dio odgovornosti za brigu o kući i porodici, što može rezultirati povećanim stresom i osjećajem preopterećenosti.

Dok žene sve više prepisuju nova pravila o tome kako žele živjeti, muškarci su skloniji prihvatanju tradicionalnih benefita braka. Ova promjena dovodi do društvene zbunjenosti, posebno u kulturama poput američke, gdje se javna percepcija o socijalnim normama i rodnim ulogama brzo mijenja. Sve veća autonomija žena, i njihova odluka da ostanu same, pokazuje koliko su zastarjela očekivanja o sreći u braku.