Suncobrani zatvoreni na talijanskim plažama zbog neobičnog štrajka
Foto: Unsplash - Mykola Kolya Korz

Hiljade talijanskih plaža zatvorile su svoje suncobrane u petak u "štrajku" protiv pravila Evropske unije usmjerenih na otvaranje ovog sektora konkurenciji.

Tzv. "klubovi na plaži" ili firme s licencom za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana rutinski se prenose kroz porodice s generacije na generaciju širom zemlje. Međutim, prema pravilima koja propisuje EU, njihove licence će biti otvorene na javnom pozivu sljedeće godine, piše Politico.

Firme iznajmljuju ležaljke i suncobrane i često ništa više, dok su druge luksuzni klubovi na plaži s restoranima i barovima koji se protežu velikim dijelovima plaže. Najam dviju ležaljki i suncobrana za cijeli dan može koštati i preko 25 eura, dok na najskupljim destinacijama kao što je Capri, to može koštati i do 200 eura, piše Euronews.

Oko 50 posto talijanske pješčane obale dato je na upravljanje klubovima na plaži, kampovima ili sličnim poslovima, prema talijanskoj ekološkoj organizaciji Legambiente. Kupanje često nije dozvoljeno u nekim dijelovima preostale polovine.

Operateri ovakvih porodičnih "klubova na plaži" ističu da su puno uložili u svoj posao i upozoravaju da je 300.000 radnih mjesta u pitanju. Međutim, Direktiva EU-a o tržišnom takmičenju iz 2006. godine nalaže da se koncesije trebaju dodjeljivati putem konkurentskog postupka nadmetanja. Uzastopne talijanske vlade odgađale su primjenu ovog pravila, oprezne zbog utjecajnog lobija.

Nakon sudskih postupaka na Sudu evropske unije i uz opasnost da Rim rizikuje novu istragu EU-a o ovom pitanju, dražbe su konačno zakazane za 2025. godinu. Talijanski ministar za Evropu, Raffaele Fitto, izjavio je na konferenciji za medije ove sedmice da su "u toku" i "kompleksni" razgovori s Evropskom komisijom. Matteo Salvini, lider krajnje desničarske stranke Liga, koja ima bliske veze s lobijem klubova na plaži, izjavio je u četvrtak da vlada pritišće Evropsku komisiju za "pravo prvokupa i kompenzacije".

"Nadam se da će nam Evropa to odobriti, inače ćemo imati problema," rekao je na političkom događaju u toskanskom gradu Marina di Pietrasanta.

Vraćanje plaža ljudima?

Maurizio Rustignoli iz poslovnog udruženja klubova na plaži FIBA rekao je da se 80 posto klubova na plaži pridržavalo takozvanog pristojnog štrajka, zatvarajući suncobrane u petak samo od 7:30 do 9:30 ujutro. Operateri su zaprijetili cjelodnevnim štrajkom ako vlada ne ponudi zadovoljavajući odgovor.

Međutim, nisu svi naklonjeni klubovima na plaži, koji prema izvještaju ekološke organizacije Legambiente zauzimaju i do 90 posto obale u nekim gradovima. Klubovi imaju koristi od neproporcionalno niskih najamnina, plaćajući zajedno oko 115 miliona eura godišnje za koncesije — dok ostvaruju čak 30 milijardi eura prihoda.

Opozicioni političari su poručili da bi kupači trebali iskoristiti štrajk kao priliku za vraćanje plaža kao javnog dobra. Angelo Bonelli, lider Zelenih i lijevog saveza, pozvao je Talijane da "mirno zauzmu plaže sa svojim suncobranima i peškirima, jer sada je vrijeme da kažemo: Dosta privatnim plažama."