Zbog ovakve odluke, borba kupaca za pravdu i sigurnost u stambenom prostoru se nastavlja.

Neizvjesnost za kupce stanova u naselju Oaza: Odbijen zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole
Foto: A. Bešić | Agonija se nastavlja

Nakon mirnih protesta u kojima je učestvovalo 180 kupaca stanova Oaza, njihova borba se nastavlja.

Danas je stiglo i rješenje iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzla kojim se odbija zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole. 

''Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzla odbila je zahtjev firme “Dženex” d.o.o. za tehnički pregled i izdavanje odobrenja za upotrebu kolektivnog stambeno-poslovnog objekta blok B, lamela B2, u sklopu kompleksa „Oaza“, u naselju Mosnik u Tuzli'', navedeno je u rješenju, a odluka je donesena zbog utvrđenih odstupanja od projektne dokumentacije.

Ovo znači da kupci ostaju u neizvjesnosti do daljnjeg s obzirom na to da je upotrebna dozvola jedan od preduslova za stavljanje objekta u funkciju.

Vezani članak Kupci stanova u naselju Oaza izašli na proteste: Postali smo socijalni slučaj

Tokom izgradnje je došlo do promjena koje nisu u skladu s izdatom građevinskom dozvolom, a koje se odnose na povećanje korisne površine objekta, što zahtijeva ponovni obračun rente i dodatne tehničke provjere.

Zakonom o prostornom uređenju i građenju propisano je da će se zahtjev za izdavanje odobrenja za upotrebu odbiti, između ostalog, ako su tokom građenja izvršene izmjene i/ili dopune na građevini koje podliježu izmjeni i/ili dopuni odobrenja za građenje, a da prethodno nije zatražena izmjena i/ili dopuna odobrenja kod Ministarstva, odnosno nadležne općinske/gradske službe.

Firma „Dženex“ doo Tuzla može podnijeti žalbu Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK u roku od 15 dana od dana prijema rješenja.

Zbog ovakve odluke, borba kupaca se i dalje nastavlja, a, podsjećamo, oni na useljenje čekaju već 10 mjeseci iako su uredno platili svoje stanove.

Uskoro će zima, a oni su još uvijek na ulicama, čekajući kraj agonije koja ih je zadesila.

"Postali smo socijalni slučaj. Finansijski gubici su ogromni dok se oni usaglase oko nas'', izjavili su na nedavno održanim protestima.