Hrvatski otoci su zasigurno jedni od najljepših na svijetu! Svakog ljeta privlače turiste iz cijelog svijeta zbog čistog mora, mirnog ambijenta, netaknute uvale i plaže.

Bez automobila, buke i gužve: Otoci koji nude mir i ljepote morske obale
Foto: Instagram | Otok Vrgada

Iako su najpoznatiji i najposjećeniji Hvar, Brač, Korčula, Lošinj, Krk, Pag, Vis i Cres, postoje i one manje otočne oaze koje su za one koji žele pobjeći od gužve i uživati u miru i ljepoti morske obale.

Šipan: Otok na jugu Hrvatske

Savršena tišina mogla bi imati svoj dom. A on bi se vrlo lako mogao zvati Šipan. Najveći, a vjerovatno i najmirniji, te najbolje očuvani otok Elafitskog otočja, zvuči kao oaza mira koja priča najtiše, ali i najzanimljivije priče. Udaljen sat vremena brodom od Dubrovnika, otok Šipan mjesto je na kojem caruju masline, ljetnikovci i crkvice… Općenito govoreći, malen je veličinom, ali opet dovoljno velik da bude div u svom ambijentalnom i atmosferičnom ‘kvartu’. Još odavna su ga zvali Zlatnim otokom.

Žirje: Otočić na kojem živi manje od 100 ljudi

Pučinski otok Žirje od Šibenika je udaljen 22 kilometra i nalazi se u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Kornati. Na njemu živi manje od 100 ljudi, mahom starijih, koji se uglavnom bave poljoprivredom i ribarstvom. Središnje mjesto zove se isto kao i sam otok – Žirje. Jedan kafić i jedna trgovina i to je to. Na trajektnom pristaništu u uvali Muna nalazi se novije naselje Riva, a ono najstarije, Selo, smješteno je na brdu. Istovremeno izgleda i prelijepo i tužno, s kamenim kućicama od kojih je danas većina, nažalost, napuštena i prepuštena zubu vremena. Uz šum vjetra i pjesmu zrikavaca, čuje se samo lupanje starih drvenih vrata i prozora. Stalan podsjetnik na neka bolja vremena, prije emigracije koja je Žirjane raselila na sve strane svijeta, od Amerike do Australije.

Molat: Otok pun zelenila koji turisti još nisu otkrili

Ako želite onu predivnu hrvatsku obalu i ono predivno more, ali i mir i tišinu, čak i usred sezone, postoji jedno mjesto. To se mjesto zove Molat, otok smješten u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga, ponešto udaljena, no ipak dovoljno pristupačna oaza mira na kojoj živi 200-njak stanovnika. Otok Molat je jedan od najzelenijih otoka u Jadranskom moru. Često ga, u tom pogledu, stavljaju uz bok Lastovu i Mljetu. Može se pohvaliti s tri naselja, Molat, Brgulje i Zapuntel. Svako do njih ima luku, a otok je općenito dobro povezan s kopnom, ali i ostalim otocima u okruženju.

Susak: Otok koji osvaja mirom i opuštenom atmosferom

Poželite li ljetovati na mjestu iz snova, bez automobila, buke i gužve, otok Susak će vas oboriti s nogu. Do ove male oaze mira u sjevernom Jadranu, koja pripada otočnoj skupini Cres-Lošinj, možete doći katamaranom iz Pule, Rijeke i Zadra. Čim kročite na njega, osjetit ćete opuštenu atmosferu i onaj faktor X u zraku. Mještani koji na pristaništu dočekuju svoje goste kako bi im u malim motoriziranim vozilima ili karijolama (tačkama) prevezli kovčege do smještaja. Bajkovite uličice prekrivene žućkastom prašinom. Travnate kaskade i pogled na beskrajne, plitke, pješčane plaže… 

Vrgada: Samozatajni dalmatinski otok koji je uspio ostati divlji i netaknut 

Na predivnom Jadranskom moru, među više od 1000 otoka, otočića i hridi koji su poput bisera rasuti pred hrvatskom obalom, jedan je otok sve do danas uspio ostati pomalo divlji, netaknut, kao da se njega sav taj turistički žamor i gužve nimalo ne tiču. To je otok Vrgada, površine 3,32 četvorna kilometra, koji prema popisu iz 2021. ima tek 209 stanovnika. Na Vrgadi nema automobila, trgovina je samo jedna, restorana i kafića tek nešto više. Ali je zato priroda prekrasna, plaže rajske, a ritam života pravi mediteranski, opušten i idiličan.