Zaposlene majke su 40 posto više pod stresom od drugih ljudi
Foto: Tuzlanski.ba

Gotovo svakoj majci se čini da je upravo ona pod najvećim stresom. Ako se ikad više nađete usred rasprave o ovoj temi, slobodno ljudima kao dokaz pokažite rezultate ovog istraživanja.

Zaspolene žene koje imaju jedno dijete pod većim su stresom od onih nezaposlenih, i to za 18 posto, prenosi index.hr.

No kako raste broj djece tako raste i razina stresa. Već s dvoje djece zaposlene majke počinju biti čak 40 posto više pod stresom od drugih ljudi.

Naime, provedeno je najveće istraživanje ove vrste, i to pod vodstvom profesora Taranija Chandole sa Univerziteta u Manchesteru, dr. Care Booker i profesorica Michaele Benzeval iz Instituta za društvena i ekonomska istraživanja na Univerzitetu Essex. Oni su ispitivali biološke podatke 6025 sudionica koje su prikupile medicinske sestre u UK Longitudinal Surveyju, piše The Guardian.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, upravo objavljenim u časopisu Sociology, ni rad od kuće ni fleksibilno radno vrijeme nisu pomogli smanjiti stres zaposlenih žena. No smanjenje broja radnih sati imalo je pozitivan učinak.

"Konflikt između posla i obitelji povezan je s povećanim psihološkim naporom, s višim razinama stresa i nižim razinama dobrobiti. Roditelji male djece posebno su izloženi riziku od sukoba na poslu i u porodici. Radni uvjeti koji nisu fleksibilni prema zahtjevima porodice, kao što su dugi radni sati, mogu negativno utiecati na rast stresa", objasnio je Chandola. (Tuzlanski.ba)