Stručnjaci su se složili: Ovo je zvanično najstresnije doba dana za većinu ljudi
Foto: Tuzlanski.ba

Iako svaki dio dana ponekad može biti stresan, stručnjaci su uspjeli izračunati koje je doba dana najstresnije za većinu ljudi.

Kako donosi The Healthy, istraživanje koje je provela grupa naučnika u Londonu, u kojem je učestvovalo dvije hiljade ljudi, pokazalo je kako je većini odraslih najstresnije vrijeme u prosjeku oko 7:23 ujutro. Kao što možda pretpostavljate, to je zbog čestih takozvanih jutarnjih stresora.

Istraživanje je također pokazalo kako postoji mala razlika u najstresnijem dobu dana ovisno o spolu. Žene se obično susreću s prvom preprekom u danu nešto ranije nego muškarci, odnosno u 7:50. Za muškarce prvi stresni indikator počinje gotovo sat vremena kasnije, tačnije u 8:43. Ove jutarnje drame mogu čak omesti vašu produktivnost tokom dana, objašnjavaju stručnjaci koji su radili na istraživanju.

Na jutarnji stres, tvrde stručnjaci, najčešće utiče to što u ranojutarnjim satima ne stignemo sve obaviti na vrijeme. Saobraćajne gužve, pronalazak parkirnog mjesta, priprema doručka za porodicu i spremanje za vrtić ili posao samo su neki od problema s kojima se većina nas susreće, a sve to utiče na nivo stresa. (Index.hr)