Stres muškarce čini zločestijima, a žene suosjećajnijima
Foto: Tuzlanski.ba

Znate li da stres ima drugačiji utjecaj na žene, nego na muškarce?

I za to imamo dokaz. Njemački, austrijski i talijanski naučnici udružili su snage i proveli istraživanje o tome kako stres djeluje na muškarce, a kako na žene.

Rezultati su pokazali kako stres muškarce pretvara u zločestije verzije njih samih, da se ne izrazimo kretene, dok žene pod stresom postaju ljubaznije.

Istraživanje je podrazumijevalo reakciju ispitanika na tuđe emocije, odmah nakon umjereno stresne situacije, koju su proživjeli. Ispitanici su tako morali imitirati određene pokrete, prepoznati emocije i napraviti presudu iz perspektive druge osobe.

"Ono što smo primijetili je da stres pogoršava izvedbu muškaraca u sva tri tipa zadataka. Za žene je pak vrijedilo sve suprotno", objasnili su znanstvenici. Time je zaključeno kako muškarci pod stresom postaju sebični, jer su nesposobni razlikovati sebe i druge, a upravo na taj način djeluju egocentrično.

Stručnjaci ističu kako stres ne mora uvijek biti negativna pojava. Ako je na pravom nivou i mi ga uspijevamo koliko toliko kontrolirati, on može poboljšati naš rad, komunikaciju s drugima, povećati upornost i slično, ali tome su sklonije žene.

No, kako se nositi sa stresom? Nije lako, ali stručnjaci ističu kako su zdrav i aktivan stil života najbolji put. "Zdrava prehrana i redovito vježbanje jedan je od najboljih i najučinkovitijih načina za rješavanje stresa. Joga, pilates ili meditacija mogu vam pomoći da lakše sredite misli  i stresne emocije."

 S obzirom da su to pretežito ženske aktivnosti, sada nam je sve puno jasnije. (Index Rouge)