Spas protiv bacanja: Savjeti uz koje će kolači ostati svježi do Nove godine
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon proslave Božića, mnogima od blagdanske trpeze najčešće ostaju velike količine slatkog.

Neke kekse i kolače želimo sačuvati i njihov rok trajanja produžiti do novogodišnje proslave, a to je moguće uz nekoliko savjeta.

1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje ih se stoga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

2. Ostatke kolača od dizanog i lisnatog tijesta najbolje je zamrznuti. Prije spremanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižideru pa tek onda prebaciti na temperaturu ispod nule.

3. Ukoliko želite sačuvati ostatke prhkih keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovicu narezane jabuke. Oni djeluju poput ovlaživača koji produžuju rok svježine kolača.

4. Kremaste kolače ne preporučuje se držati u frižideru duže od tri dana. Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu. Prije planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odmrznu na sobnoj temperaturi. (zadovoljna.hr)