Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je boravio u Banja Luci. 

Schmidt: Dodik je naučio da on nije osoba koja odlučuje kada i ko treba da posjeti RS
Foto: Nova.rs (Screenshot) | Visoki predstavnik u BiH

Schmidt je danas razgovarao sa Ćamilom Durakovićem o novom nastavnom planu u Republici Srpskoj. Duraković je jučer oštro osudio ovaj postupak te upitao gdje je i šta radi Tužilaštvo BiH?

Za Novu BH Schmidt govorio je o ovom aktuelnom problemu, ali i svim političkim pitanjima, kao i predstojećim izborima. 

Na samom početku razgovora osvrnuo se na najave Milorada Dodika koji je izjavio kako će mu zabraniti posjetu ovom entitetu. 

“Nisam nikada imao problema kada sam dolazio u Banjaluku. Svaki put sam naišao na toplu dobrodošlicu. Mislim da je Milorad Dodik naučio nije osoba koja odlučuje kada i ko treba da posjeti koje mjeste u RS. Jedne prilike je spomenuo i Doboj. Stoga mi je to na jedan način poslužilo kao inspiracija. Morao bih nekada posjetiti i Doboj. Kada sam bio u Pragu razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem, spomenuo mi je centar koji je otvoren u blizini Doboja”, kazao je Schmidt.

Između ostalog, osvrnuo se na predstojeće izbore, ali i predizbornu kampanju koja počinje za nekoliko dana.

“Općenito govoreći ide se pravim putem. U cilju održavanja transparentnih izbora osigurat će se i određen broj posmatrača. Prema informacija kojim raspolažem bit će oko 300 posmatrača koji će biti angažirani na kratkotrajnoj osnovi. Dakle, bit će angažirani na sami dan izbora. Očekuje se da ukoliko se budu dokazali nepravilni pokušaji, pokrenut će se i sudski postupak. Sretan sam što smo osigurali bolji integritet samih izbora. Na nekim mjestima, u Srebrenici, Brčkom, RS, ali i Federaciji BiH, imat ćemo postavljen novi sistem", kazao je Schimdt.

Kako je pojasnio novi sistem će podrazumijevati skeniranje izbornih listića. Bit će nemoguće mijenjanje izbornih rezultata. Ide se u pravcu koji je puno povoljniji nego raniji.

Na kraju razgovora govorio je o promjeni nastavnog plana u RS za učenike devetog razreda osnovne škole.

“Nisam vidio detalje ovog što ste rekli. Veličanje ratnih zločinaca, ako imamo takve slučajeve njihovih veličanja onda je to kazneno djelo. Ali svi oni koji misle da će u udžbenicima osigurati da budu heroji, treba da pomisle zašto imate manje upisanih prvačića. Potrebno je sjesti na nivou nadležnih institucija za obrazovanje i vidjeti šta se može uraditi. Broj ljudi koji napušta zemlju je sve veći. Svi koji na taj način razmišljaju da veličaju ratne zločince ne znaju na koji način da se nose sa mladima i sa njihovim problemima. Mladi nude odgovor u ovakvim situacijama", dodao je.

Kazao je također da su to su teme o kojima treba razgovarati, kako ne bi imali masovan odlazak ljudi.