Mnoge žene se suočavaju sa problemom spuštenih očnih kapaka koji licu mogu dati umoran izgled. Šminka za spuštene kapke definitivno mora biti pažljivo izabrana, ako ne želite da izgledate umorno i starije nego što jeste. 

Ako imate spuštene kapke, ovo su savjeti u šminkanju koji vam mogu pomoći
Foto: Pinterest

Spušteni kapci uopšte nisu rijetka pojava, naročito kod žena u perimenopauzi i kasnije. Neke se rode s njima, a nekima se kapci počnu spuštati vremenom, kako kolagen počne opadati.

Opušteni kapci postaju još izraženiji zbog prekomjernog rada, stresa, nedostatka sna, nepravilne ishrane, loših navika ili neuspješnih kozmetičkih intervencija, ali i načina šminkanja koji spuštene kapke može samo dodatno naglasiti.

Ako su spušteni kapci za vas samo estetski problem, evo kako da ga prevaziđete šminkom.

Ne nanosite šminku dok je oko zatvoreno

Najčešće nanosimo šminku na kapak tako što zatvorimo to oko. Savršeno ste pomiješali sjene, napravili sve prave prelaze, nacrtali lijepu strelicu, a zatim otvorili oko. Rezultat obično ne bude onakav kakav ste očekivali. 

Šminka za spuštene kapke nanosi se na otvoreno oko. Dok nanosite sjenu možete ga zatvoriti, ali kada radite prelaze, izvlačite eyeliner ili nanosite drugu boju, jednostavo mora biti otvoreno. U početku će biti teško naviknuti se na ovaj način primjene, ali kasnije ćete postati majstor svog zanata.

Ne pravite previše tamne, jasne i široke strelice

Sada je u modi eyeliner, strelice nacrtane jasnom linijom, tako da je sasvim jasno da ćete poželjeti da pratite trendove, ali morate uzeti u obzir karakteristike vaših očiju. Sa spuštenim kapkom, previše tamne, jasne i široke strelice će izgledati neuredno i dodati vam godine.

Ako želite da naglasite liniju rasta trepavica, oštrom olovkom ili eyelinerom sa vrlo tankom četkicom povucite tanku liniju iznad linije trepavica,a zatim sjenčite tu liniju. Umjesto bogatog crnog eyelinera, koristite grafitne ili braon olovke – izgledaće mekše i prirodnije.

Koristite tanke i meke četkice

Za sjenčenje očiju koristite tanke meke četkice za miješanje boja. Četkice sa zaobljenim vrhom su odličan izbor. Koristeći nekoliko nijansi senki za šminkanje očiju, postići ćete prelazak jedne boje u drugu, idealan glatki "ombre". Nemojte koristiti previše tamne sjene, a uvijek nanesite tamnije nijanse na spoljašnji ugao oka – tako ćete omekšati crte lica i učiniti da izgledate mlađe.

Obratite pažnju na obrve

Obrve imaju veliki utjecaj na čovekov izraz lica. Ako su vaše obrve uređene u ravnu horizontalnu liniju, a imate spuštene kapke, to će dodatno opteretiti izgled. Isto važi i za obrve koje su previše zakrivljene pod visokim uglom.

Najbolje je ići kod iskusnog majstora za korekciju i farbanje obrva. On će moći da stvori savršenu krivinu. A onda i sami možete pratiti svoje obrve i urediti ih prema svojoj želji. Sa spuštenim kapkom, krivina treba da bude lagana, ali obrve treba da se podignu blago na gore.

Odaberite sjene koje će odgovarati boji vašeg lica

Sjene za oči trebaju biti odabrane tako da odgovaraju boji vašeg lica. Nijanse šminke će zavisiti od prirodne nijanse kože ili preplanulog tena, od boje očiju, trepavica i obrva. Ako imate spuštene kapke, ne biste trebali da koristiti tamne sjene uopšte – one će samo skrenuti pažnju na spuštene kapke.

Prateći ove jednostavne savjete postići ćete prirodniju šminku koja će vizuelno podići vaše kapke i na taj način izbjeći umoran izraz lica.