Agonija zvana nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla još traje. Tenderi su padali nekoliko puta, a oboljeli su se vozili i voze kilometrima na terapije u druge gradove.

Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla: Među ponuđačima i kompanija stara nepunih godinu dana
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Životi onkoloških pacijenata ovise o tenderu

Zašto u drugim kliničkim centrima nabavka jednog ovakvog aparata bude završena u predviđenom vremenskom periodu, a u UKC-u Tuzla ne, pitanje je na koje su odgovore, osim građana i pacijenata, tražili i istražni organi.

Naime, na prijedlog Tužilaštva TK i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla krajem maja su obavljeni pretresi u UKC-u, izuzeta je medicinska dokumentacija koja se dovodi u vezu za nabavkom linearnog akceleratora, a sve kako bi se provjerilo da li se pogoduje kojem ponuđaču.

''Intenzivna istraga je u toku, timovi aktivno rade, vještače se predmeti koji se dovode u vezu sa nabavkom, a sve informacije će biti poznate nakon što istraga bude završena’’, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona za Tuzlanski.ba.

Dok se čekaju rezultati istrage, Univerzitetski klinički centar Tuzla objavio je, u junu ove godine, novo obavještenje o nabavci linearnog akceleratora i druge medicinske opreme, procijenjene vrijednosti 8.547.008 KM bez PDV-a, uz napomenu da se ponude mogu slati do 21. augusta ove godine.

Ono po čemu se ovaj proces nabavke razlikuje od ranijih je to što je UKC oformio tim eksperata koji su pripremili novu tendersku dokumentaciju. U njoj su jasno navedeni novi elementi koji se značajno razlikuju od ranijih.

Kada je riječ o trajanju ugovora, sada je predviđeno da on traje 7,5 godina, a do sada se navodilo da traju samo koliko i isporuka i ugradnja. Osim toga, određeni su i integrirani troškovi životnog vijeka predmetnih proizvoda, čime je osigurano najefikasnije trošenje novčanih sredstava ugovornog organa.

Vezani članak Ponovo poništena tenderska procedura za linearni akcelerator u UKC-u Tuzla

Također, po prvi put su jasno definirani termini održavanja i servisa, formula za izračun penala u slučaju obustave rada linearnog akceleratora, što bi osiguralo neometani rad aparata narednih sedam godina.

Osim ovih novina, iznenadile su i pristigle prijave ponuđača. Naime, nakon što je prošao rok, utvrđeno je da su na adresu UKC-a Tuzla pristigle dvije ponude. Riječ je o ponuđačima Inel-med d.o.o. Mostar i MSG d.o.o. Tuzla.

''S obzirom na hitnost nabavke komisija će raditi i subote i nedjelje, kako bi što prije okončali ovaj postupak i ocijenili pristigle ponude. Ukupno je 11 članova komisije. Među njima su pravnici, ekonomisti, stručna lica, elektroinžinjeri, radiolozi, tako da imamo sve kako bismo adekvatno i pravilno ocijenili ponude", riječi su Kadrije Mešića, v.d. šefa službe za nabavku UKC-a Tuzla.

Inel-med iz Mostara se i ranije javljao na ovaj tender, ali kompanija MSG d.o.o je nova. Riječ o kompaniji koja je, prema informaciji koju je Tuzlanski.ba dobio iz registra Općinskog suda Tuzla, osnovana 21. decembra 2023. godine.

Iza kompanije stoje vlasnici Nihad Smajić iz Tuzle i Srđan Đuranović iz Srbije. Smajić je po zanimanju advokat, a Đuranović je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Pretragom na internetu, moguće je vidjeti podatak da su iz MSG d.o.o. u julu ove godine raspisali oglas za posao u kojem su tražili osobu za instaliranje, servisiranje i demontažu medicinskih uređaja.

Samo 12 dana poslije, prema podacima koje je naša redakcija uspjela pronaći, MSG d.o.o. Tuzla je, uz Tuzla Farm, odabrana od strane UKC-a Tuzla za javnu nabavku opreme za zaštitu od zračenja. Druge podatke o javnim nabavkama ove kompanije nismo uspjeli pronaći.

Vezani članak Propao još jedan pokušaj nabavke linearnog akceleratora za UKC Tuzla

Prema Zakonu o javnim nabavkama u BiH, Ugovorni organ u tenderskoj dokumentaciji definiše uslove za kvalifikaciju na način da utvrdi minimum zahtjeva za kvalifikaciju kandidata/ponuđača u pogledu njihove lične sposobnosti, ekonomskog i finansijskog stanja, te njihove tehničke i/ili profesionalne sposobnosti.

''Minimum kvalifikacionih uslova koje ugovorni organ odredi za kandidate/ ponuđače, kao i dokumenti koji su potrebni za njihovo dokazivanje obavezno treba da budu srazmjerni predmetu javne nabavke i u skladu s njim. Postavljeni uslovi ne smiju imati ograničavajući karakter na konkurenciju i moraju biti jasni i precizni’’, navedeno je.

Prema tenderskoj dokumentaciji, ponuda u postupku nabavke linearnog akceleratora, između ostalog treba da sadrži izjavu o ispunjenosti uslova iz članova 45. i 46. Zakona o javnim nabavkama, a oni se odnose na lične sposobnosti i sposobnosti obavljanja profesionalne djelatnosti.

Pitanje koje se postavlja jeste da li je kompanija koja postoji tek nepunu godinu, ukoliko bude odabrana, adekvatna za nabavku višemilionskog medicinskog uređaja?

Još jedno iznenađenje u četvrtom pokušaju nabavke linearnog akceleratora jeste odustajanje kompanije Siemens medicina doo iz Sarajeva. Ova kompanija se ranije žalila na izbore najpovoljnijeg ponuđača zbog čega su tenderi padali, a ovoga puta je rok za dostavu prošao bez njihove prijave.

''Nije se ta kompanija prijavila ovoga puta'', potvrdio je Kadrija Mešić.

Na naš upit zašto su ovoga puta odustali iz Siemens medicine su odgovorili:

''Oprema Siemens Healthineers Varian (Linac) je ponuđena u postupku javne nabavke na koju referirate od strane partnerske firme’’.

Znači li to da je Siemens medicina d.o.o. u partnerstvu sa novom kompanijom MSG d.o.o, s obzirom na to da su, ranije kada je UKC odabrao Inel Med, uložili žalbu nakon čega je tender pao?

Tuzlanski.ba je poslao upit Nihadu Smajiću, vlasniku novoosnovane firme koja se prijavila na tender. Zanimalo nas je, između ostalog, jesu li ranije imali vezu sa nabavkom ovakve vrste opreme te kako su došli da ideju da se, kao novoosnovana kompanija, žele upustiti u višemilionski projekat. 

Smajić nije želio dati odgovore na naša pitanja dok traje tenderska procedura. 

U konačnici, komisija trenutno razmatra pristigle prijave od ponuđača Inel Med iz Mostara, firme koja postoji od 1994. godine i MSG d.o.o., nedavno osnovane firme koja bi mogla imati podršku Siemens medicine, a pogoduje li se kome u tenderu koji život znači, pokazat će istraga nadležnih organa.

Ako istraga pokaže da se pogoduje nekome od ponuđača te da je zbog toga tender padao nekoliko puta, a sve preko leđa onkoloških pacijenata, Bosna i Hercegovina bi mogla imati još jedan krivični postupak kakav je skoro pravosnažno okončan pred Sudom Bosne i Hercegovine, a kroz koji se moglo vidjeti da više niko nije nedodirljiv.