Vjerovatno vam se barem jednom dogodilo da sjedite ispred svoje kolekcije lakova spremajući se za novu nijansu, ali da nemate aceton da uklonite postojeći lak.

Ovi proizvodi pomažu u skidanju laka za nokte kada nemate acetona
Foto: Ilustracija

Ovakve situacije mogu biti jako neugodne posebno u trenucima kada se žurite na neku večeru, izlazak i slično. Prvi osjećaj panike brzo prelazi u trenutak inspiracije i pitanje šta sada učiniti?

U potrazi za rješenjem, ne morate se zadovoljiti samo s acetonom. Većina kućnih proizvoda može poslužiti kao odličan saveznik u uklanjanju laka. 

Kiseli sokovi poput limunovog soka ili sok od narandže također mogu biti izuzetno učinkoviti. Kombinujte ih s malo maslinovog ulja, ono će dodatno omekšati lak, dok će sok razgraditi pigment. Jednostavno namočite pamučne jastučiće u ovu smjesu i primijenite na nokte, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim očistite.

Dezodorans također djeluje brzo. Naprskajte ga dok je nokat još mokar, skinite lak vatom. Ipak, ukoliko stavite dezodorans na vatu, nećete dobiti željeni efekat, kao ni ako koristite dezodoranse na prirodnoj bazi.

Još jedna stvar koja pomaže, jeste parfem. Navlažite vaticu s malo parfema i skidajte lak za nokte baš kako to radite s acetonom. Nastavite li s laganim trljanjem, lak će se postepeno skidati. 

Također i pasta za zube, kao i sprej za kosu mogu pružiti isti efekat i biti od prve pomoći dok ne kupite aceton.