Sedam genijalnih trikova sa mikrovalnom za olakšavanje svakodnevnice
Foto: Tuzlanski.ba

Mnogi ljudi ne uživaju u guljenju bijelog luka jer to može biti i dugotrajno i zamorno. Ako stavite cijeli luk u mikrovalnu na visoku temperaturu u vremenu od 15 sekundi, proces guljenja biti će puno lakši

Iako se mikrovalna peć najčešće koristi za zagrijavanje i odmrzavanje hrane, postoji još nekoliko načina na koje je možete koristiti i sebi olakšati svakodnevne situacije u kuhinji.

Omekšajte ustajali hljeb

Ako hljeb stoji duže vrijeme i pritom nije dobro zapakovan, može se vrlo brzo osušiti, posebno u hladnijim mjesecima. Obložite kruh vlažnim papirnatim maramicama i stavite ga u mikrovalnu na 20 sekundi.

Olakšajte sebi rezanje luka

Zaboravite suze za vrijeme sjeckanja luka. Odrežite krajeve i stavite luk u mikrovalnu na 30 sekundi. Konačno ćete biti u mogućnosti nasjeckati luk bez peckanja i suza u očima.

Dobijte više limunovog soka

Prilikom cijeđenja soka stavite limun ili limetu u mikrovalnu na 10 sekundi. Toplina će ih omekšati što će vam olakšati cijeđenje i dobiti ćete više soka.

Mekani bijeli luk za lakše guljenje 

Mnogi ljudi ne uživaju u guljenju bijelog jer to može biti i dugotrajno i zamorno. Ako stavite cijeli luk u mikrovalnu na visoku temperaturu u vremenu od 15 sekundi, proces guljenja biti će puno lakši. Režnjevi bijelog luka sami će iskočiti iz ljuskice ili će se barem skroz omekšati.

Tostirajte orašaste plodove 

To mogu bi lješnjaci, bademi, kikiriki ili nešto drugo po vašem ukusu. U zdjelu s orašastim plodovima dodajte malo ulja i zagrijte na 60 sekundi. Prije zagrijavanje po želji možete dodati malo chillija u prahu ili soli.

Ubrzajte dizanje tijesta 

Da se tijesto digne prije pečenja može biti dug proces, što možete ubrzati tako što ćete ga zagrijati na laganoj temperaturi tri minute. Sve što trebate učiniti je napuniti šoljicu s vodom, staviti je u mikrovalnu i zagrijati na dvije minute. Zatim stavite tijesto uz čašu. Topla voda i  toplina iz mikrovalne stvorit će toplo i vlažno okruženje koje će pomoći tijestu da se brže digne. Tijesto tako ostavite 30 minuta i pazite da slučajno ne uključite

Omekšajte stvrdnuti smeđi šećer 

Želite ispeći kolače, a upakovani smeđi šećer je pomalo tvrd i stisnuo se?  Ne očajavajte! Kako bi ga omekšali stavite šećer u zdjelu. Prekrijte je vlažnom krpom i stavite u mikrovalnu  na 20 sekundi. Nakon toga promiješajte kašikom. (24sata.hr)