Foto: Tuzlanski.ba

Nadutost stomaka direktna je posljedica unosa pojedinih vrsta namirnica, kao i loših navika koje prilikom konzumiranja hrane i pića praktikujemo.

Lisnato povrće kao što su kupus, kelj i brokoli izazivaju nadutost, zato što sadrže puno vlakana i posebnu vrstu šećera, koja uzrokuje probleme u varenju hrane i metabolizmu.

Problematične su i mahunarke i to ne samo grah, već i boranija, grašak i ostale.

One takođe sadrže šećere i vlakna koja naš organizam ne može da upije, nego ih propušta do želudačnih bakterija.

Bakterije ih razgrađuju i na taj način proizvode gasove.

Sličan učinak u našem organizmu ima i svježi sir, budući da sadrži dosta laktoze, a probleme sa varenjem može da izazove, naročito kod osoba koje su intolerantne na ovu vrstu šećera.

Šećerom i vlaknima bogate su i jabuke, te se i ovo najomiljenije voće nalazi među izazivačima nadutosti.

Isti efekat imaju i kruške, breskve i suhe šljive.

Gazirana pića su česti uzročnici gasova, jer ugljen dioksid iz njih ispunjava stomak i uz mehuriće doprinosi nadimanju.

Među lošim navikama koje doprinose stvaraju gasova i nadutosti stomaka, na prvom mjestu je prebrzo jedenje, jer se na taj način u želudac unosi velika količina vazduha.

Previše se vazduha proguta i pijenjem pića na slamku. (ddl.rs)