Mnogi prave iste greške: Ovo je zlatno pravilo kuhanja kafe
Foto: Tuzlanski.ba

Ako ne želite da se posvađate s nekim, najbolje je da preskočite priču o “pravom” načinu za kuhanje kafa.

Zavisnici od kafe veoma ozbiljno shvataju svoj omiljeni napitak, i svaki od njih ima svoj provjereni način za kuhanje kafe.

Način kuhanja je najvažniji, a sve ostalo, od količine šećera do sipanja mijleka su samo sitnice.

Realno, ljubitelji kafe se dijele na dvije grupe: one koji vole jaku kafu, i ljude koji više uživaju u slabijoj kafi.

A kada želite što jaču kafu, logično, dodajete više kafe, zar ne? Međutim, stručnjaci tvrde da je to greška koju svi prave.

Zvanično objašnjenje glasi:

Ako stavljate previše kafe, rizikujete da da napitak bude kiselkast. Zapravo, uprkos uvreženom mišljenju, veća količina ovog crnog praha neće intenzivirati ukus napitka.

Postoji samo određena količina kofeina koji može da se “izvuče” iz zrna prije nego što uništite ukus napitka, a sve to zavisi od vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmjera vode i kafe.

Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode. (Krstarica)