Pjenastu kremu na espressu možete dobiti i bez mlijeka ili vrhunskog aparata za kafu.
Italijani su umjetnost pripremanja finih kafa na sve načine doveli do savršenstva, a omiljeno ljetno piće im je espresso shakerato, idealano za sve one koji žele uživati u okusu vrhunske arome i pritom se rashladiti. Za shakerato ne treba puno sastojaka, tek kafa i led, a prema želji se možete poigrati i drugim dodacima poput slatkih sirupa, aroma ili alkohola. Nemate li sirup, poslužit će i šećer, ali dobro ga rastopite u vrućoj kafi kako se ne bi hrskao pod zubima.
Shakerato odlično ide i uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje, a Italijani ga znaju poslužiti i s kriškom limuna. Tradicionalno se toči u čaše za pjenušac ili Martini, a najljepši ukras čvrstoj pjeni su zrna kafe.
Sastojci za espresso shakeratto: 2 espressa, 1 kašičica šećera, 4 kocke leda
Prprema: Napravite espresso i u njemu rastopite šećer. Napunite shaker ledom pa ulijte espresso. Snažno tresite 30 sekundi i ulijte u ohlađene čaše. (punkufer.hr)