Koliko dugo možete čuvati otvorenu flašu vina?
Foto: Ilustracija

Crveno, bijelo, pjenušavo… priznaćemo, dobro vino najčešće ne potraje dugo, naročito ako smo u dobrom društvu. Međutim, u nekim prilikama desi se da ostane višak, nekad čak i tek načeta flaša koju je šteta prosuti. Ali, koliko dugo možemo otvorenu bocu čuvati u frižideru, a da vino ne izgubi svježinu? Imamo odgovor za vas.

Kada otvorimo flašu, kiseonik dolazi u dodir s vinom i uzrokuje da ono oksidira. To utiče na kvalitet vina, njegov ukus se mijenja, aromatična svojstva isparavaju. Ali, taj proces ne traje uvijek isto i zavisi od vrste vina. U svakom slučaju, važno je da flašu dobro zatvorite pampurom ili vakumskim zatvaračem prije nego što je odložite na hladno, piše KućaStil.

1. Bijelo vino

Bijelo vino uglavnom ima najbolji ukus tog dana kada je otvorena boca. Već narednog dana možete primijetiti kako njegova aroma postaje slabija. Zato bijelo vino možete čuvati do dva dana, a vina bogatija kiselinama, poput rizlinga, jedan dan duže.

2. Crveno vino

Što više kiselina i tanina vino sadrži, to će duže trajati. Svijetla crvena vina je najbolje upotrijebiti u roku od dan ili dva. Tamnija crvena mogu trajati nešto duže – tri do četiri dana.

3. Pjenušavo vino

Kada je riječ o pjenušavim vinima, vrijeme igra važnu ulogu jer vino će biti najlepše čim izleti pampur. Ali i u ovoj kategoriji postoje razlike među vrstama: šampanjac ili kava (cava) trajaće malo duže nego na primjer, proseko.

4. Slatko vino

Slatka vina obično traju dva dana prije nego što izgube aromu i miris. "Pojačana vina" kao što su porto, šeri i madera zadržaće ukus malo duže nakon otvaranja boce. Da biste što duže održali svježinu odložite zatvorenu flašu na suho i hladno mjesto. (Tuzlanski.ba)