Foto: Tuzlanski.ba

Svi tipovi tijela su jedinstveni i lijepi, ali da li ste se ikada zapitali zašto ljudi pohraniti masnoće u određenim područjima svog tijela?

Neke žene imaju tendenciju da dobiju na težini oko središnjeg tijela tijela (trbuha), drugi oko svojih bokova i bedara. Svi mi imamo svoja „problematična područja”, a za efikasno smanjenje težine najbitnije nam je da poznajemo tip tijela koji imamo.

Tuzlanski.ba vam donosi namirnice za vaš tip tijela, koje će vam pomoći da smršavite.

Pravougaonik

Za ovaj oblik tijela je karakteristično da ima uske bokove i nedefinisan struk.

Iako je manje vjerojatno da će dobiti na težini,potrebno je uključiti namirnice sa zdravim mastima (avokado, bademi, lososa, itd) i biljne proteine u svoju prehranu.

Sjetite se da bez obzira koliko ste vitki, još uvijek je važno da slijedite put zdrave prehrane. Zato pazite da ne jedu previše slatkiša i brze hrane.

Jabuka

Ako je ovo vaš tip tijela, imate tendenciju da se ugojite u predjelu trbuha. Stoga savršena dijeta za vas je jesti malo i često. To znači jesti šest puta dnevno, ali smanjiti porcije.

Konzumirajte namirnice bogate vlaknima, voće, povrće, vitamin C i proizvode sa niskom mliječnom masnoćom. Ako jedete jogurte, pobrinite se dajedete one koji pomažu regulirati probavu.

Trebali bi izbjegavati namirnice koje stvaraju plin i oteklina, kao što su brza hrana, hljeb, i određeno povrće.

Kruška

Za ovaj oblik tijela je karakteristično da su bokovi mnogo veći od grudi. Osobe s ovim oblikom tijela imaju tendenciju da se ugoje oko svojih bokova i bedara, a mogu doživjeti i zadržavanje vode. Konzumirajte meso, ribu, jaja, mliječne proizvode i hranu s visokim sadržajem proteina.

Voće poput lubenica ili ananasa su veoma korisni za vas jer ćete s njima očistiti svoje tijelo od toksina koji usporavaju vaš metabolizam. Kombinirajte ih s dobrim biljnim čajevima, kao što su zeleni čaj.

Izbjegavajte hranu bogatu natrijem. Drugim riječima, smanjite unos soli te izbjegavajte rafinirane namirnice kao što su hljeb, tjestenina i riža. Možete ih zamijeniti cjelovitim žitaricama.

Pješćani sat

Iako je ovo najpoželjniji oblik tijela, žene koje imaju ovaj tip tijela imaju tendenciju da se ugoje ravnomjerno po cijelom tijelu i sklone su nedostataku mišićnog tonusa.

Možete imati i povećan rizik od visoke razine šećera u krvi, tako da je preporučljivo odabrati namirnice s niskim glikemijskim indeksom i jesti pet do šest malih obroka dnevno. Jedite više svježeg voća i povrća.

Izbjegavajte rafinirane namirnice (bijeli hljeb, tjesteninu, rižu), i ne zaboravite da ih možete zamijeniti s cijelovitim žitaricama. (Tuzlanski.ba)