Kako zaspati za samo jednu minutu: Efikasna metoda protiv nesanice
Foto: Tuzlanski.ba

Budite se usred noći, dugo razmišljate pred spavanje ili ste nervozni pred predstojeći događaj i ne možete da zaspite? Ova metoda će vam pomoći u borbi protiv nesanice.

Ovu metodu najbolje je zapamtiti kao „4-7-8“. Ono što treba uraditi je sljedeće:

Smjestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.

1.  Zatvorite oči i duboko udahnite vazduh kroz nos. Udisaj punim plućima treba da traje pune 4 sekunde.
2.  Nakon toga zadržite vazduh, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.
3.  Nakon toga počnite lagano da ispuštate vazduh iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.
4.  Zatim ponovite cijelu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite možete brojati sekunde u sebi i u tome trajanju pratiti postupke disanja.

Tako je sve jednostavno. Ova disajna vježba usporava naš srčani ritam i smiruje. Pri tome, sve se to dešava veoma brzo – samo nekoliko ponavljanja. Iako izgleda kao besmislica, to zaista djeluje.

spavanje-budilnik-nesanica

Kako djeluje ova metoda?

Kada osjećate stres, zabrinutost ili anksioznost, količina adrenalina u krvi raste, a disanje postaje plitko i ubrzano. Ova metoda djeluje kao sedativ. Zadržavanje daha sa posebno sporim izdahom neminovno usporava srčani ritam. To je fiziologija.

Također, ova metoda smiruje vaš um. Samo zato, što morate stalno brojati u sebi i biti koncentrisan na disanje. U tom trenutku vi to ne shvatate, ali vaš nervni sistem polako će se smirivati, a osjećaj zabrinutosti nestajati. To će vam reći bilo koji neurolog. Kao rezultat, vaše cijelo tijelo se opušta. Po brzini i snazi efekta, ova metoda slična je anesteziji.

Izučavanjem ove tehnike bavio se doktor medicinskih nauka sa Harvarda, Andrew Weil. On je utvrdio da je metoda „4-7-8“ već nekoliko vijekova poznata indijskim jogama. Oni su je koristili prilikom meditiranja, za postizanje potpune relaksacije. Dakle, možemo zaključiti da je potpuno bezopasna.

Ako se probudite usred noći, dugo razmišljate pred spavanje ili ste nervozni pred predstojeći događaj i ne možete da zaspite, koristite metodu „4-7-8“. Biće vam od velike koristi.

Dr. Andrew Weil preporučuje da metodu primjenjujete u početku svakog dana dva puta čime ćete je usavršiti i uvijek moći primijeniti kada vam je potrebno. (uspesnazena.com)