Za njegu kože i kose, mnoge žene danas pribjegavaju prirodnoj kozmetici, koja može biti efikasnija od kozmetike hemijskog sastava.

Njega kože i kose s lješnjakovim uljem: Blistav izgled bez hemikalija
Foto: Unsplash | Prirodna kozmetika

Prirodna ulja postala su sve popularnija u njezi kože, kose i noktiju. Mnoge žene preferiraju prirodnu kozmetiku jer pruža zdraviji pristup rješavanju problema s njegovanjem.

Osim toga, prirodni sastojci često sadrže manje hemikalija, što smanjuje rizik od alergijskih reakcija i iritacija.

Korištenjem prirodnih ulja, žene mogu postići blistav i zdrav izgled, a ujedno i doprinositi zdravijem načinu života. 

Pored arganovog, jojobinog, ricinusovog ulja, danas, je sve više popularno lješnjakovo ulje.

Ulje lješnjaka veoma je kvalitetno ulje bogato mnogim nutrijentima za njegu kože i kose. Zbog visokog sadržaja zdravih masnih kiselina, ovo ulje odlično je za njegu masne i mješovite kože lica, ali i kose kojoj je potrebna dodatna hidratacija.

Ulje lješnjaka također se  često nalazi u proizvodima prirodne kozmetike, ali može se koristiti i u čistom obliku.Kako se ulje lješnjaka koristi za njegu kose i lica?

Kada je u pitanju kosa, ulje se nanosi na suhu kosu. Potrebo je dobro utrljati na kosu i tjeme glave, umotati u suh peškir, ostaviti dva sata da djeluje zatim isprati. Na ovaj način vaša kosa izgledat će zdravije i mekše.

Prilikom njege lica i tijela, ovo ulje pomaže smanjenju bora i opuštanju tijela. Potrebno je nakapati nekoliko kapi ulja i nanijeti na lice ili kožu i lagano umasirati. Najbolje je to raditi navečer i koristiti ga umjesto noćne kreme.

Također, masaža uljem po tijelu se radi kružnim pokretima odozdo ka srcu. Zbog svojih svojstava ulje će nahraniti kožu, regenerisati je i ublažiti bore.

Ulje se može pronaći po cijeni od oko 14 KM u većini drogerijskih radnji.