Izbor za Miss Federacije BiH 2024. održan je u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama, a lentu najljepše ponijela je Ena Adrović iz Živinica.

Foto: Tuzlanski.ba

Od ljubavi prema modi, preko podrške porodice, do poruka mladim djevojkama – njena priča je pravi primjer kako autentičnost i rad na sebi mogu donijeti značajne uspjehe.

Za Tuzlanski.ba je ova talentovana mlada djevojka podijelila svoja osjećanja nakon osvajanja prestižne titule, kao i inspiracije koje su je vodile tokom puta. 

U nastavku, otkrijte kako ova mlada ljepotica planira oblikovati svoju budućnost i šta zaista znači biti osnažena žena u današnjem svijetu.

Čestitke na osvojenoj tituli Miss Federacije BiH! Kako se osjećate nakon ovog velikog uspjeha?

Osjećaji su još uvijek svježi, pod utiskom sam i dalje, ali u suštini jako sam sretna i zadovoljna učešćem i uspjehom na ovogodišnjem takmičenju.

Šta Vas je motivisalo da se prijavite na ovo takmičenje?

Ono što me definitivno motivisalo da se prijavim jeste ljubav prema modi, još kao djevojčica često sam pravila nove odjevne kombinacije i modne revije za svoje ukućane, a kada sam saznala da se manifestacija održava u gradu u kojem živim to je bio samo dodatan motiv za učešće.

Koliko je bilo izazovno pripremiti se za ovaj događaj i šta je sve uključivala Vaša priprema?

Sama prijava za učešće i pripreme za takmičenje su se veoma brzo izdešavale, tako da moje pripreme i nisu bile prevelike. Mislim da je to i zbog mog karaktera i čestoj težnji da sve životne situacije pojednostavim. Tako da malo zdravija ishrana u toku priprema i pozitivna energija su sasvim bile dovoljne čini mi se.

Koji su planovi za budućnost, sada kada ste osvojili ovu prestižnu titulu?

Od planova za budućnost to su nastavak školovanja i usavršavanja, te pripreme za nastavak takmičenja.

Da li imate uzore u svijetu mode ili ljepote koji su vas inspirisali tokom puta?

Žene koje bih mogla navesti kao uzore u svijetu ljepote su Angelina Jolie i Monicca Bellucci, iako je riječ o glumicama ono što mi se sviđa i ističe kod njih jeste sofisticiranost, prirodna ljepota, izbor klasičnih bezvremenskih komada, a istovremeno i društveni aktivizam i humanost, što ima mnogo veću vrijednost u odnosu na druge stvari.

Koliko je podrška porodice i prijatelja bila važna tokom takmičenja?

Neminovno za svakog čovjeka podrška porodice i prijatelja je jako važna, jer oni su ti koji su i podrška, oslonac, bezuslovna ljubav i utočište u teškim trenucima. Zdrava, sretna porodica te pravi prijatelji su pravo blago koje moramo cijeniti i ja sam veoma na tome zahvalna.

Pored takmičenja, čime se Ena bavi?

Pored takmičenja sam i student, tako da veliki dio vremena koristim za učenje, a slobodno vrijeme volim iskoristiti za hobije, druženje sa prijateljima,porodicom, a najviše od svega volim te svoje slobodne trenutke provesti u prirodi.

Vezani članak Ena Adrović iz Živinica nova je Miss Federacije BiH

Ljepota je važna stvar, posebno u životu jedne žene, ali šta prema Vašem mišljenju, žena još treba posjedovati da bi bila osnažena i vrednovana?

Ono što je najvažnije po mom mišljenju je ono što nosimo u sebi i što možemo pružiti drugima, ljepota nema neki poseban značaj ako osobu ne krase dobročinstvo, dobar odgoj i jak karakter. Pa tako da bi žena bila osnažena i vrednovana treba prvenstveno da iznova radi na sebi, na svom odnosu prema drugima, obrazovanju, te cjeloživotnom učenju raznih vještina koje će uvijek biti uz nas. Na taj način ćemo i izgraditi sebe kao pojedinca, ali uticati i na stvaranje pozitivnog društva.

Prema Vašem mišljenju, koliko se standardi ljepote mijenjaju iz godine u godinu? Svjesni smo težnje ka estetskim operacijama, uljepšavanjima, šablonima koje treba pratiti, ali kakvu poruku time šaljemo? Je li vrijeme da se ponovo fokusiramo na prirodnu ljepotu?

Evidentno je da se standardi ljepote mijenjaju iz godine u godinu, ali mislim da ih ne trebamo slijepo pratiti, nego pokušati naći mjeru u svemu. Prirodan izgled nikada ne može biti negativna stvar, jer originalnost i specifičnosti sa kojima smo svi stvoreni upravo i čine istinsku ljepotu.

Koja bi bila vaša poruka mladim djevojkama koje sanjaju o učešću na takmičenjima ljepote?

Svim djevojkama bih poručila da vjeruju u sebe i prate svoje snove, ako se vide u ovakvom formatu takmičenja da se obavezno prijave, jer će steći nezaboravno iskustvo. Uvijek vjerujte u svoje ideje i zamisli, jer radom i trudom mogu biti vrlo lako ostvarivi, a one mogu postati inspiracija drugim djevojkama.