Univerzitetsko klinički centar u Tuzli već četvrti put pokušava nabaviti linearni akcelerator koji je neophodan za liječenje onkoloških pacijenata.

Uložena nova žalba za nabavku linearnog akceleratora UKC-a Tuzla, Mirza Mustafagić najavio proteste
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Mirza Mustafagić najavio proteste

Ranije je zbog žalbi tender za nabavku aparata padao, a i ovoga puta je pod uptnikom, jer kako saznaje Tuzlanski.ba, uložena je nova žalba.

Ukoliko se i ovoga puta dogodi isti scenario to bi za sve pacijente značilo dodatno produžavanje procesa nabavke akceleratora, što u konačnici neće rezultirati olakšanju njihovog liječenja.

Upravo iz tog razloga pravnik i influencer Mirza Mustafagić, kako je i ranije najavljivao odlučio je organizovati proteste, jer kako navodi na promjenu se čekalo i previše. 

Vezani članak Komisija pregledala ponude: Evo koga je odabrao UKC Tuzla za nabavku linearnog akceleratora

"Uskoro će biti 600 dana kako UKC Tuzla nema linearni akcelerator, kako pacijenti iz Tuzle i Tuzlanskog kantona idu u okolne gradove koji su udaljeni po par stotina kilometara, kako bi spasili svoj život. Vrijeme je da stvari mijenjamo jer ne želimo da živimo u takvom društvu i u takvoj državi", započeo je Mustafagić.

Navodi kako ne želi da živi "u državi u kojoj pomoćnik direktora sestrinstva ima platu od skoro šest hiljada konvertibilnih maraka, a specijalisti medicine imaju  dvije i po hiljade". 

"Nije normalno da se u ostatku države vrlo normalno mogu nabaviti linearni akceleratori, dok kod nas u Tuzli ne mogu. Nije normalno da pacijenti sa najtežim oblicima bolesti idu po par stotina kilometara i po nekoliko sati kako bi spasili svoj život", nastavlja on.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Mirza Mustafagić (@mirzamustafagic)

Dodaje kako ne želi da posmatra patnju sugrađana, te da sutra te osobe možemo biti svi mi. 

"Stoga vas pozivam 5. oktobra da podržite skup podrške svim pacijentima onkološkim i hematološkim prije svega, ali i doktorima kao i medicinskom i drugom osoblju, jer vrijeme je da podignemo naš glas", dodao je.

"Molim vas podržite me", zaključio je za kraj. 

Prostesti će se održati 5. oktobra u 12 sati i 5 minuta u Tuzli, a lokacija će biti objavljena naknadno.