Kad djetetu nudite voće: Gulite li jabuke?
Foto: Tuzlanski.ba

Voće treba pripremiti neposredno prije jela, jer oguljeno na zraku mijenja boju i gubi dio vitamina C

Prije jela voće treba dobro oprati pod mlazom tekuće hladne vode. Tako se uklanja prašina i druga prljavština. Jagodasto voće treba pažljivo prati da se ne ošteti.

Ali, hemikalije kojima je voće prskano, ne odstranjuju se pranjem. Zbog toga jabuke, kruške i slično voće gulite, a breskve, kajsije i šljive prije guljenja potopite na minutu u vrelu vodu, a zatim u hladnu. Tako ćete ih lakše oguliti.

Voće treba pripremiti neposredno prije jela, jer oguljeno na zraku mijenja boju i gubi dio vitamina C.

Samo bananu ne treba kuhati

Većina pedijatara preporučuje da voće kuhate sve dok bebe ne napuni osam mjeseci. Skuhano voće lakše se vari i tako se smanjuje mogućnost stomačnih tegoba. Jedino banane ne treba kuhati.

Ovo treba zapamtiti

1. Bebama prvo treba davati pasirano, zatim gnječeno i najzad sitno sjeckano voće.

2. U pravilu u početku davati samo jednu vrstu voća i nakon tri do pet dana drugu. Kasnije uvoditi mješavine više vrsta voća.

3. Voću nikako ne treba dodavati šećer!

4. Maloj djeci ne treba u ruke davati orah, lješnik, zrna grožđa.

5. Ne dajite bebama kikiriki.

6. Jagodičasto voće ne treba davati djeci prije prve godine, a posebno treba paziti ako neko u porodici ima alergiju.

Kupovina i čuvanje

*Kada kupujete svježe voće, pazite da nije oštećeno, zaprljano, trulo ili ubuđano.

*Gledajte boju, provjerite miris i čvrstinu ploda.

*Ne kupujte nezrele, kao ni prezrele plodove. Nezreli plodovi su tvrdi, a prezrelo voće ima neprijatan miris i kiselkasti ukus.

*Sočno voće podložno je brzom kvarenju pa ga treba čuvati u frižideru ili jesti odmah. (bebeimame.ba)