Evo zašto gorite na suncu: Radite ovih 6 grešaka
Foto: Tuzlanski.ba

Izgoriti na suncu već prvog dana na moru nije nešto što iko planira. A opet – većini nas se dogodilo bar jednom. Zbog čega tako brzo izgorimo i kako da to ne doživite.

Portal Lepota i zdravlje je zajedno sa stručnjakom sastavio kontrolnu listu grešaka koje je važno izbjegavati kada idete u sunčane krajeve.

Kako ne izgoriti na suncu?

Kremu za sunčanje stavljate samo na plaži

Možete izgoriti na suncu već na putu do plaže. Ako ste svjetle puti, dovoljno je da se nezaštićeni izložite suncu na 15-20 minuta. Inače, fotooštećenje prijeti čak i koži skrivenoj ispod odjeće na jako visokim temperaturama. Svila, viskoza i bijeli pamuk koje najćešće nosimo leti imaju niska fotozaštitna svojstva. A indeks fotozaštite se smanjuje kada se tkanina pokvasi. Zato, osim ako niste nanijeli SPF kremu ili obukli odjeću sa UV zaštitom zaboravite na šetnje po suncu u periodu od 11 do 16 sati.

Takođe, morate znati da je potrebno vrijeme da bi krema za sunčanje počela da djeluje. Treba oko 15-20 minuta da se apsorbuje i aktivira. Dakle, prema svim pravilima, potrebno je da nanesete kremu za sunčanje kod kuće, prije polaska na plažu.

Koristite bilo koju kremu za sunčanje

Sunčevi zraci imaju različite talasne dužine. I u zavisnosti od toga, emituju se UVA i UVB zraci. Isti SPF, svima nam dobro poznat, govori o sposobnosti kreme za sunčanje da se izbori sa UVB zracima. Prikazuje približnu količinu zraka koje će proizvod neutralisati, kao i koliko vremena možete ostati na suncu pod zaštitom. Što je veći faktor, to bolje. Međutim, potrebna nam je i zaštita od UVA zraka. Pored SPF faktora, odgovarajući proizvodi su dodatno označeni ikonom UVA.

Ne nosite kremu za sunčanje kada je oblačan dan

UVA zraci djelimično prolaze kroz oblake, uzrokujući fotostarenje i pigmentaciju kože. Intenzitet zračenja možete procjeniti pomoću UVI indeksa, koji možete naći na mnogim aplikacijama.  UV zaštita je potrebna za UVI vrijednosti od 3 i više.

Izbjegavajte fotosenzibilnu kozmetiku

Brojni kozmetički proizvodi mogu biti štetni ako se koriste prije izlaganja suncu. A ako su prosvećene mlade dame, po pravilu, već čule za zabranu određenih pilinga i krema sa retinolom u ljeto, onda reakcija, recimo, na eterična ulja može biti iznenađenje. U međuvremenu, mnogi od njih imaju visok fotosenzibilni efekat – povećavaju osjetljivost kože na ultraljubičasto zračenje, zbog čega možete pigmentacije, a u najgorem slučaju opekotine od sunca i plikove.

Koristite kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja

Postoji mišljenje da proizvođači iz bezbjednosnih razloga pišu rok trajanja nekoliko mjeseci kraći nego što zapravo jeste. U slučaju krema za sunčanje, takvo samopouzdanje može biti opasno. Činjenica je da su kreme za sunčanje prilično kapriciozne i mogu izgubiti na kvalitetu čak i prije isteka roka trajanja ako se nepravilno skladište. Dakle, one su prilično osjetljive na pregrijavanje.  Ne ostavljajte SPF bočice pod užarenim zracima na plaži ili u prtljažniku automobila duže vrijeme. Formula sredstava se mijenja, čineći ih manje efikasnim.

Ne morate izgoriti na suncu da biste sintetisali vitamin D

Pošto su sunčevi zraci neophodni za sintezu vitamina D u koži, postoji zabrinutost da bi bilo kakve mjere zaštite od sunca mogle dovesti do devitaminoze organizma. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da upotreba kreme za sunčanje nema ozbiljan inhibitorni efekat na sintezu vitamina D. Dovoljna je mala količina UV zračenja koje prodire u kožu čak i kada se koristi krema za sunčanje. Osim toga, dovoljna količina vitamina D može se dobiti jednostavno hodanjem po sunčanom vremenu. Nije neophodno da ležite pod užarenim zracima.