Adobo je omiljen širom svijeta. Vole ga u Portoriku, Španjolskoj, Meksiku i na Filipinima. Međutim, šta je zapravo adobo?
Odgovor ovisi o tome gdje se nalazite i s kime razgovarate. Adobo ima više značenja; to može biti jelo, umak, začin ili marinada. Izraz "adobo" dolazi od glagola "adovar", što znači 'marinirati'.
Španija
U Španiji adobo označava marinadu i dolazi od izraza za oblačenje viteza u oklop. Ondje se misli na marinadu od octa i maslinova ulja, obično aromatiziranu pimentom, origanom, solju, bijelim lukom i biberom. Prije izuma frižidera, Španci su adobo koristili za čuvanje mesa, osobito u toplijim obalnim područjima gdje se meso lako kvarilo.
Meksiko
U Meksiku se adobo često pravi od usitnjenog čilija, začina i octa kako bi se dobio gust i pikantan umak. U službi marinade koristi se i za meso koje se peče na roštilju, a kao umak može se koristiti za pirjanje mesa i povrća. Baza meksičkog adoba koristi tradicionalne španjolske začine, ali mješavini dodaje tradicionalne sastojke: paradajz i čili, što čini sjajan spoj autohtonih i kolonijalnih uticaja.
Filipini
Na Filipinima adobo podrazumijeva jela pirjana u mješavini octa, umaka od soje, bijelog luka, lovora i bibera. Od kuće do kuće, adobo varira po količini ljutih začina, kiselini i slanosti, kao i gustoći te ljepljivosti.
Za pirjanje se koriste svinjetina, piletina, ali i lignje, patlidžani ili gljive. U nekim filipinskim regijama dodat će se kokosovo mlijeko, a drugi će pak izostaviti sojin umak. Pretpostavlja se da filipinski adobo dolazi iz španskih i meksičkih uticaja, ali neki historičari gastronomije tvrde da je adobo bio na Filipinima oduvijek jer su recepti za taj specijalitet poznati i prije nego što se Magellan pojavio u 16. stoljeću.
Portoriko
Osim kao marinadu, u Portoriku je adobo poznat kao suha mješavina začina, popularna još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o mješavini soli, bijelog luka u granulama, origana, crnog bibera i kurkume koja se može dodati gotovo svim jelima . od umaka i variva do kokica.
Sastojci za filipinski adobo:
750 g pilećih karabatkova
3 češnja bijelog luka
85 ml svijetlog sojinog umaka
90 ml octa
3 lovorova lista
2 kašike ulja za prženje
1 manja glavica luka
2 kašike smeđeg šećera
2 kašikice papra
Mladi luk za ukrašavanje
Priprema:
1. Protisnite bijeli luk pa ga prelijte sojinim umakom i octom pa dodajte lovor. Pomiješajte sastojke za marinadu pa ubacite piletinu i ostavite najmanje 20 minuta ili preko noći.
2. Zagrijte kašiku ulja u tavi na jakoj vatri. Piletinu izvadite iz marinade (nemojte je baciti) i stavite u tavu. Pržite meso s obje strane dok ne porumeni, oko minute sa svake strane i zatim ga izvadite.
3. Zagrijte preostalo ulje u tavi. Dodajte protisnuti bijeli luk i sjeckani luk pa pržite minutu i pol. Ulijte marinadu, vodu, šećer i papar. Ostavite da proključa pa smanjite vatru na srednje jaku. Dinstajte 5 minuta.
4. Dodajte piletinu i 2 šoljice vode pa dinstajte dok se piletina ne skuha, a umak ne reducira u gusti sirup. Ako umak nije dovoljno gust, izvadite piletinu na tanjir i ostavite ga još malo na vatri dok se ne reducira, a zatim vratite piletinu u tavu. Poslužite s rižom i ukrasite sjeckanim mladim lukom. (punkufer.hr)