Danas, 9. jula slavi se Svjetski dan mode, a kroz godine ovaj praznik stiče sve veću popularnost. 

Danas se obilježava Svjetski dan mode
Foto: unsplash | Modna industrija

Prvi u historiji obilježen Dan mode bio je 2016. godine što ga čini relativno novijim datumom prema američkom kalendaru. 

Čini se da se ovaj praznik možda pojavio kao popularan dan prije svega kroz društvene mreže ili napore neidentifikovane grupe sa žarom da proslavi svakodnevne modne izbore koje donose Amerikanci širom zemlje.

Razvoj Dana mode kroz vrijeme ogledao se kroz nekoliko faza. Moda je svoje početka zabilježila 1850. godine kroz masovnu proizvodnju odjeće. Nakon toga 1920. godine New York postaje središte mode u SAD - u. Za prvu nedjelju mode ili takozvani "Fashion Week" čekalo se čak do 1943. godine kada se održala u New Yorku. 

Slavni dizajneri i svjetske marke započele su svoj razvoj 1980-ih godina kada je i Calvin Klein počeo oblikovati modnu industriju.  

Svaka osoba ima drugačiji osjećaj za modu i modne stilove, i kao takva zaslužuje da bude cijenjena. Svima je poznata stara poslovica "O ukusima ne treba raspravljati", koja jasno pokazuje da svaka osoba ima svoj estetski ukus i osjećaj. 

Moda ne samo da odražava kulturne trendove, već ima moć i da oblikuje kulturu i identitet. Danas je jako primijetna kulturna raznolikost i estetika različitih kultura širom svijeta. Moda kroz vrijeme postaje platforma za dijalog i razmjenu različitih kulturnih zajednica. 

Na pitanje zašto volimo modu? odgovora je mnogo.

Najveći razlog možda jeste taj što nas moda podstiče da budemo jedinstveni i prepoznatljivi. Svako može birati stil koji će da slijedi bio on više poznat ili manje. 
Moda razvija našu estetiku. Ogleda se u stvaranju i istraživanju ljepote, bilo kroz odjeću ili neki drugi modni dodatak. Važno je da odlučimo koje boje, tkanine i stilovi odgovaraju našem tijelu i tipu kože. Na kraju, to čini da svi izgledamo i osjećamo se ugodno s onim što odlučimo nositi.

Na primjer, 1920-e su bile obilježene "flapper" stilom s kratkim suknjama i slobodnijim krojevima, dok su 1980-e donijele ekstravagantne i eksperimentalne kombinacije boja i materijala.

Dok ne pronađemo svoj jedinstven stil vremenom prolazimo kroz mnoge od njih. To u konačnici može biti zabavno kada se osvrnemo na vrijeme iza sebe i vidimo kako je protekla "era ukusa". 

Načini za proslaviti Svjetski dan mode

1. Pretplatite se na neki modni magazin

Magazini su riznica ideja i informacija koje možete koristiti da povećate svoju svijest o modnim trendovima, općenito, i cjelokupnoj modnoj industriji. Možete čitati informativne članke, intervjue i vijesti vezane za različite brendove. Možete čak i proučavati fotografije kako biste dobili inspiraciju o bojama, krojevima i najnovijim stilskim trendovima koji oblikuju modnu industriju.

2. Stilizujte svoju garderobu

Dan mode je savršeno vrijeme da redefinirate svoj stil garderobe prema vlastitim izborima i preferencijama. Izvadite svu svoju odjeću i odlučite koji artikli odgovaraju vašoj ličnosti, tipu tijela, načinu života i najnovijim trendovima.

3. Istražite druge stilove 

Svaka zajednica razvija svoj smisao za modu u skladu sa svojom historijom, religijom, kulturom i klimom. Proučite različite stilove i saznajte kako se kroz odijevanje izražava neka od kultura. 

Danas je mnogo različitih modnih brendova poput Louis Vuitton, Michael Kors, Gucci, Chanell, Prada, Dior i brojnih drugih koje kupuje veliki broj ljudi.

Od drevne egipatske mode do moderne ulične odjeće, moda je oduvijek bila način da ljudi izraze svoju kreativnost i individualnost. Ostanite dosljedni svom stilu bez obzira da li se on sviđao velikom broju ljudi.