Nekada navike tokom vožnje koje nam se čine uobičajane i bezopasne mogu donijeti mnogo štete. 

Veliki broj vozača ima ovu lošu naviku tokom ljeta: Jeste li među njima?
Foto: Ilustracija

Vozači posebno tokom ljeta, zbog visokih temperatura traže način kako se rashladiti. Svi koji nemaju klimu u automobilima najčešće posežu otvaranju prozora tokom vožnje, kako bi se osvježili. 

Međutim, iako ovaj način unese bar malo svježine i hladnoće istovremeno privlači i brojne štetne nečistoće koje mogu ugroziti zdravlje. 

Osim što prlja unutrašnjost automobila, vožnja sa otvorenim prozorima zagađuje pluća. Pijesak, sitno kamenje, polen i prašina lakše ulaze u automobil, a to može biti okidač za pojavu simptoma alergije.

Ukoliko vozite automobil sa otvorenim prozorima glavnim cestama, moguće je pokupiti zagađenje koje bi inače pokupili u roku jednog dana. Pokretanje klima uređaja tokom vožnje je zapravo efikasnije i ekonomičnije u poređenju sa vožnjom sa spuštenim prozorima.

Moderni klima uređaji često su opremljeni sa filterima koji mogu značajno smanjiti prisustvo polena, prašine i drugih alergena u unutrašnjosti automobila.

U nekim zemljama ovakva vožnja se kažnjava, jer time vozači ugrožavaju svoju sigurnost. Također, otvaranje prozora može smanjiti aerodinamičke karakteristike vozila, što može povećati potrošnju goriva i smanjiti stabilnost, čime se ugrožava sigurnost vozača i drugih učesnika u saobraćaju.