Četiri namirnice koje nikada ne bi trebali stavljati u smoothie
Foto: Tuzlanski.ba

Čini se da popularnost smoothieja raste iz godine u godinu, a s njom i broj (vrlo neobičnih) recepata.

Samo zato što su neke namirnica jako dobre za vas ne znači da ih morate odmah ubaciti u mikser i od njih pripremiti smoothie. Ako niste sigurni o kojim namirnicama se radi, slobodno nastavite čitati. Ova 4 “dodatka” gotovo će sigurno uništiti okus ili teksturu vašeg smoothieja!

Sirova cvekla

Smoothie tamno crvene boje zvuči stvarno privlačno, zar ne? No osim ako posjedujete doista snažan blender, nikako nemojte dodavati sirovu cveklu u svoj napitak. Najviše što standardni blender može postići je tekstura slična brzinski skuhanoj zobenoj kaši (a to nikako ne želite). Ako ipak želite pripremiti smoothie crvene boje, svakako najprije skuhajte i ogulite cveklu.

Svježi đumbir

Suprotno umjetničkim fotografijama koje se često prilažu uz smoothie recepte, jednostavno ne možete ubaciti komad svježeg đumbira u blender i dobiti ukusan, ravnomjeran napitak. Umjesto toga, dobit ćete smoothie koji će uglavnom imati okus po đumbiru, uz nekoliko komadića sirovog đumbira koji plutaju uokolo. Ako je đumbir neizostavan dio vaših smoothieja, svakako ga najprije naribajte ili nasjeckajte na komadiće.

Hurme

Hurme su bogate vlaknima te su bez sumnje bolji zaslađivač od primjerice šećera, meda ili agave. No čak i ako ih miksate punih 5 minuta svejedno ćete dobiti ljepljivi komad koji neće ravnomjerno raspršiti njihov sladak okus. Naravno da hurme ipak možete ubaciti u smoothie, no svakako ih najprije nasjeckajte ili natopite u toploj vodi kako bi omekšale.

Led

Iako mnogi recepti predlažu dodavanje leda u smoothie, to zapravo uopće nije preporučljivo. Led će razvodniti vaš smoothie i njegov okus, a tekstura će biti “bljuzgava” i vodenasta. Ako volite hladne smoothieje koristite smrznuto voće i rashlađene tekućine. (finirecepti.net.hr)