Bračne svađe moge biti povezane sa određenim zdravstvenim problemima tokom života
Foto: Tuzlanski.ba

Nije iznenađenje da svađa sa partnerom može da se odrazi i na zdravlje. Ali koliko ozbiljan zdravstveni problem može biti zavisi i od toga koliko su svađe česte i kako se odigravaju.

Istraživanja pokazuju da način na koji se muževi i žene raspravljaju može biti povezan sa određenim zdravstvenim problemima tokom života. Naučnici tvrde da se kod muževa za 20 godina mogu razviti neke bolesti koje su uzrokovane petnaestominutnim svađama sa ženama.

Veza između emocija i zdravstvenih problema najizraženija je kod muškaraca, ali su pronađene i neke ključne relacije i za žene. Istraživanje koje je pratilo život 156 heteroseksualnih parova od 1989. godine otkrila je da izlivi bijesa mogu kasnije u životu dovesti do srčanih oboljenja. I emotivno "gašenje" ili "ukopavanje" tokom iznošenja argumenata može povećati rizik od bolova u leđima.

"Posmatrali smo bračne parove tokom njihovih konflikata koji su trajali svega 15 minuta. Na osnovu emotivnih reakcija može se predvidjeti da će kod muževa za 20 godina doći do određenih zdravstvenih problema", kaže autor istraživanja Claudia Hass, sa Univerziteta Kalifornija u Berkleyu.

Neslaganja u braku uvijek postoje i sastavni su dio zajedničkog života, ali sama svađa može se odigrati na različite načine. Dio istraživnja su i parovi koji su u šezdesetim, sedamdesetim, osamdesetim godinama. Oni su intervjuisani svakih pet godina gdje su govorili o stvarima oko kojih nisu saglasni, ali o stvarima u kojima uživaju. Stručnjaci su ocjenjivali interakciju na osnova izraza lica, govora tijela i glasa. Mogli su da ustanove da su tokom svađe usne skupljene, obrve spojene, a glas povišen. S druge strane, identifikovali su ono što nazivaju "ukopavanje" tokom svađe, a to je krut izraz lica, zgrčeni mišića vrata i vrlo malo kontakta očima.

Supružnici su tokom istraživanja dobijali i zdravstvene upitnike. Za one koji imaju "kratak fitilj" utvrđeno je da češće imaju uslov da pate od visokog krvnog pritiska, ali i kardiovaskularnih bolesti. Za one koji ostaju kao kamen i jedva da se raspravljaju utvrđeno je da imaju tendenciju da osjete bolove u leđima ili da pate od ukočenog vrata i zglobova.

"Godinama unazad poznato nam je da su negativne emocije povezane sa zdravstvenim problemima, ali ovo istraživanje išlo je mnogo dublje kako bi se pronašle konkretne emocije koje su povezane sa određenim zdravstvenim problemima. Ovo je jedan od mnogih načina na koji naše emocije mogu da utiču na kvalitet života", kaže jedan od autora istraživanja Robert Levenson. (blic.rs)