Bez šećera i jaja: Sladoled od “karamele”
Foto: Tuzlanski.ba

Bez grižne savjesti i prepun B vitamina, ovaj će vas sladoled osvježiti, a i napuniti energijom.

Sastojci: 4 smrznute banane (ogulite i nasjeckajte ih na komade, zamrznite preko noći), 2 suhe urme, 1 kašika maca praha (nije obavezno), 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1 kašičica bademovog maslaca, 60 ml bademovog mlijeka, 2 kašike kakaa, 2 kašike javorovog sirupa

Priprema: Napravite kakao umak – dobro izmiješajte kakao prah i javorov sirup i ostavite sa strane. Sve ostale sastojke izmiksajte u blenderu (oko 20 sekundi). Zatim ga zaustavite i sakupite sastojke koji se nalaze uz rub te ga ponovno uključite. Ponavljajte postupak dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Ako želite, dobijenu smjesu stavite sada na kratko u zamrzivač kako bi ona bila nešto kruća.

Jednom gotovu, smjesu sladoleda prelijte umakom od kakaa i dodajte malo bademovog maslaca za ukras. Po želji dodatno ukrasite kokosovim pahuljicama, bobičastim voćem ili nekom drugom namirnicom. (Miss7:hr)