Evropska unija planira uvesti sistem ulaska/izlaska EES za državljane koji nisu državljani EU od 10. novembra ove godine. 

Uskoro nova pravila za ulazak u zemlje EU: Evo šta će građani morati da dostave
Foto: Arhiva

Po pokretanju, EES će zamijeniti pečate u fizičkim pasošima digitalnim registrovanjem podataka o državljanima koji nisu državljani EU kad god uđu i izađi iz vanjskih šengenskih granica, kako bi osigurali da ne ostanu u šengenskom području duže od devedeset dana u bilo kojem periodu od 180 dana, piše Ex-Yu Aviation. 

Putnici će morati da dostave otisak prsta i biometriju lica na svom prvom prelasku, dok će naredni EES prijelazi zahtijevati samo skeniranje pasoša na samouslužnom kiosku kako bi se lični dokument uskladio s upisanim biometrijskim podacima.

Nova pravila zahtijevat će od državljana koji nisu iz EU da se registruju online prije putovanja u EU, i to besplatno. Postoji zabrinutost zbog potencijalnih kašnjenja putovanja zbog novog EES-a.

Evropska komisija je predložila postepeno i fleksibilno uvođenje EES-a kako bi se smanjila početna vremena čekanja.

Treba napomenuti da je ovaj razvoj odvojen od predstojećeg pokretanja Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji bi trebalo da počne sa radom 2025. godine nakon godina odlaganja. Od posjetilaca iz 60 zemalja bez viza zahtijevat će se da se prijave za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i da plaćaju taksu od sedam eura jednom u tri godine.